Naturkatapulten

Naturkatapulten er støttet med tilskud fra Tips- og lottomidler til friluftsliv.Tandtang, blodrød ribbeblad, savtang, kødblad, ormetang, gaffeltang, flaskerenseralge, blød kællingehår, pølsetang, søl, pisketang, skægtang, søkartoffel, blæretang, søsalat, krølhårstang, bændeltang, klørtang, næseblodsalge, rødfjer, grisehaletang, skvatalge, slimtrevl, plystang, sukkertang og duskvandhår.

Naturoplevelser med tangMå vi be’ om en strand uden tang. Tang er sort, slimet og snasket, lugter råddent, er klamt at svømme i, og så er det fyldt med kravlende, hoppende og bidende natur.

Måske kan nogle anderledes oplevelser forbedre det lidt anstrengte forhold mellem badegæster og tang, som er et gammelt nordisk navn for søgræsser og store alger, der vokser i saltvand.

Tang er havets skove, som producerer mængder af livgivende ilt, mad og beskyttelse for myriader af andre organismer i havet. I Danmark vokser der tang i alle farvande, og på de store stenrev findes mange hundrede forskellige arter. Derfor kan vi også finde tang på de fleste strande, hvor den skylles ind af blæst og bølger.

Herfra har tangen gennem århundreder været brugt til at bygge diger, gøde marker, tætne tage, udvinde salt og gøre vores hud ren og lækker. I Japan er tangen en fast del af den daglige kost. I Norden har vikinger medbragt tørret tang som proviant på lange togter, og nu er tangen på vej tilbage i det danske køkken som en sund, lokal og velsmagende råvare.


Tangtag fra Læsø

Mere om tang

Tang giver store asparges
Tag på stranden i det tidlige forår og hent nogle sække med frisk tang. Læg det som dække på bede med asparges, grønkål og selleri. De er oprindeligt strandplanter og kan tåle saltet, som vaskes ud af tangen. Det kan ukrudtet ikke. Du slipper for at luge, og tangen er med til at gøde jorden.

Skrubbemaske af blæretang
Saml frisk og ren blæretang. Skyld tangen, blend den og bland med lidt vand. Gnub tangmassen i ansigtet og lad det sidde som en maske i op til 15 minutter. Det lugter dårligt, men tilfører huden mineraler og vitaminer og har en let peelende effekt.

Se på springfyre fra tangen
Når I løfter tang på stranden, kan I ofte se en sværm af små dyr, der springer højt til alle sider. Det er sandhoppere, som gemmer sig under den fugtige tang. Prøv at fange en af sandhopperne. De er krebsdyr som rejer og krabber. Kan man se det på dem? Hvor højt kan de mon hoppe?

Tangpude
Mangler du fyld til en pude, så prøv med tørret ålegræs. Det har helt op i 50’erne været brugt til fyld i madrasser og møbler. Ålegræsset var bedre eg­net end krøluld, hø, halm og mos, fordi det var billigt og hverken mugnede eller tiltrak møl.