Kun hvert fjerde barn kommer dagligt i naturen

Selv om solen skinner, og sommeren er varm, er det færre end hvert fjerde danske barn, som dagligt kommer ud i naturen i sommerhalvåret, viser en ny undersøgelse. Det er færre end for tre år siden, viser ny undersøgelse. Bekymrende udvikling, fastslår naturvejleder.

6. februar 2013
Faktisk er kun 23 procent, eller færre end hvert fjerde barn, dagligt ude og lege i naturen, og kun lidt over hvert tredje er i naturen flere gange om ugen – og det er vel at mærke i sommerhalvåret.

Det viser en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Undersøgelsen er lavet i anledning af Naturens Dag og følger op på en tilsvarende undersøgelse i 2009. Og de nye tal viser en negativ tendens til, at flere og flere børn ikke kommer ud. I 2009 var 26 procent dagligt ude i sommerhalvåret. Det ærgrer Ole Laursen, der er leder af arbejdet med børn, skoler og familier hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Lidt forsimplet sagt bliver børn sundere, klogere, gladere og mere kreative, når de vokser op med mange naturoplevelser og et aktivt udeliv. Det at komme ud i naturen og bevæge sig er en vigtig del af et sundt børneliv, så selvfølgelig er resultaterne af undersøgelsen bekymrende. Vi husker at lufte vores hunde, men glemmer at vores børn har nogen af de samme grundlæggende behov, siger han.

Det er forældre til børn mellem fem og tolv år, der har medvirket i undersøgelsen. De fleste peger på børnenes mange skemalagte fritidsaktiviteter og det store forbrug af computer, spilkonsoller og tv, som barrierer for mere udetid. Halvdelen af forældrene mener ikke selv, at deres børn kommer nok ud, og erkender, at deres egen travle hverdag spiller en stor rolle.

-Tid, tid, tid. Vi bor tæt på skov, strand og naturstier, men har sjældent tid til at benytte det, svarer et barns forældre i undersøgelsen.

-Der er så mange andre tilbud, der tager tiden fra de grundlæggende værdier, som frisk luft og fred og ro, siger forælderen til et andet barn.

Fritiden er i skema
Men det er ikke kun computeren, der er skyld i, at danske børn ikke kommer så ofte i naturen. Mange børn mellem fem og tolv år deltager nemlig flere gange om ugen i sportsaktiviteter og andre skemalagte fritidsinteresser, som stjæler tiden til fri leg.

-Det handler om tid og om prioritering. Det er det nemmeste og tryggeste for os forældre at holde børnene foran fjernsynet eller køre dem til aktiviteter, men vi skylder børnene at lade dem lege i det fri. Sport er sundt og sjovt, men leg på en væltet træstamme eller en tur ud i vinterskoven giver børnene noget helt andet. Her kan de bruge alle sanser, få stimuleret deres nysgerrighed og blive udfordret kropsligt og motorisk. Som forældre, bedsteforældre, lærere og pædagoger er det vores opgave at hjælpe børnene væk fra den permanente stuearrest, siger Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationskonsulent i Friluftsrådet.


Resultater fra undersøgelsen:

Hvor tit er dit barn/dine børn ude i naturen i sommerhalvåret i gennemsnit?

                                   Hver dag   Flere gange om ugen  Samlet
Børn 5-12 år 2009           26%                    37%               63%
Børn 5-12 år 2012           23%                    35%               58%

Til sammenligning spurgte Gallup i 2009 også forældre og bedsteforældre, hvor ofte de selv var ude i naturen i sommerhalvåret, da de var 5-12 år?

                                   Hver dag   Flere gange om ugen   Samlet
Bedsteforældre                59%                    26%                85%
Forældre                         42%                    34%                76%

(kilde: TNS Gallup undersøgelse ”Natur i generationer” 2009 og 2012)

 


Støt Danmarks Naturfredningsforening
SMS natur50 til 1999 – du giver 50 kr. + alm. SMS-takst

 


Udeliv: Naturen giver børn mulighed for at bruge deres sanser på en helt anden måde, end når de dyrker sport eller sidder foran computeren. 

Ta' naturens parti

Støt DN's arbejde – for dyrenes, naturens og ikke mindst din egen skyld.

Bliv medlem

Kontakt

Ole Laursen
Funktionsleder for Frivillige, Børn & Unge

23 44 12 19
ola@dn.dk