Hjælp til ulve-ramte fåreavlere

Efter en række formodede ulve-angreb på en flok får ved Herning kommer der nu hjælp til fåreavleren – og gang i arbejdet med at rammerne for den fremtidige forvaltning.

1. marts 2013
Efter gentagne ulve-angreb på en folk får i en indhegning nær Herning, kommer der nu hjælp til den ramte fåreavler, så han kan sikre sine dyr. 

- Vi kontaktede i går vores kolleger i den tyske naturfredningsforening Stiftung Naturschutz, og med kort varsel sprang de ind i bilerne og kørte deres "Notfallpaketes" - en særlig type akut-hegn - op til den ramte fåreavler i Vestjylland, siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

 I dag hjælper Naturstyrelsen så ejeren med opsætningen, og med det særlige akut-hegn vil ulven med ret stor sikkerhed holde sig fra den pågældende fold i et stykke tid. På længere sigt skal der et lidt tættere hegn til end normalt fårehegn, for at minimere risikoen for nye angreb.

Forvaltningsplan på vej
Miljøminister Ida Auken har i dag meldt  ud, at der skal laves en forvaltningsplan for de ulve, der måtte finde vej til Danmark, og naturfredningsforeningen mener, at en af de ting man bør have med i en forvaltningsplan, netop er en plan for, hvordan man lynhurtigt kan rykke ud ved et ulveangreb og sikre dyre-foldene. 

- Det har i Tyskland medvirket til at andelen af husdyr i ulvenes kost er under 1 procent. Det skal vi også gå efter i Danmark, siger Bo Håkansson.

 Vildtforvaltningsrådet mødes i marts for blandt andet at sætte gang i arbejdet med forvaltningsplanen.

 -Det er virkelig godt, at miljøministeren nu beder Vildtforvaltningsrådet om at bidrage til arbejdet med den kommende forvaltningsplan: Ingen skal stå alene tilbage med en abe, fordi ulven er tilbage efter 200 år. Vi skal løse problemerne, så ulven igen kan blive en del af den vilde natur, vi er stolte af - ligesom i landene omkring os", siger Bo Håkansson
 

 


SULTEN: Bedre hegn om fårene kan holde en sulten ulv væk. Den kommende forvaltningsplan for ulv bør have en plan for akut hjælp til fåreavlere, som får besøg af ulven.

FAKTA: Kan der leve ulve i Danmark?

Ja. Ulvene i Tyskland lever i høj grad også i et landbrugslandskab, som vores. Så længe der er føde, vil ulvene i princippet kunne leve her.

I Danmark vil de overvejende kunne leve af rådyr og krondyr og måske i nogen grad kunne tage får, i områder med fårehold.

Lær mere om ulven på www.dn.dk/ulv