Dansk-tysk aftale kan stoppe dåse-affald i naturen

Det skal være slut med at grænsebutikkerne sælger tyske dåser med øl og sodavand uden pant. En aftale, som er på vej mellem det danske miljøministerie og miljøministeriet i den nordtyske delstat Slesvig-Holstein,  vil lægge en krone i pant på grænse-dåserne, så forbrugerne får en god grund til at aflevere dåserne i en pantautomat i stedet for at kaste dem fra sig i naturen. Det skriver den tyske avis Der Nordschleswiger.

Det danske miljøministerium bekræfter overfor avisen, at der er forhandlet om en pantaftale for de tyske dåser, og at de tyske og de danske miljømyndigheder i store træk er enige om detaljerne,  men at alle punkter endnu ikke er på plads. Derfor er der endnu ingen dato for, hvornår aftalen kan underskrives, men Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over udsigten til, at problemet med tyske dåser i naturen bliver løst.

- Det er meget glædeligt, hvis problemet endelig bliver løst. En dåse er en ressource, som bør genanvendes. Derfor skal der også være pant på dåser, så de ikke ender i naturen eller i skraldespanden, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Hundredetusindevis dåser
Da Danmarks Naturfredningsforening sidste forår samlede affald i naturen, fandt de frivillige affaldsindsamlere 175.893 dåser, og ligesom i tidligere år, var de fleste af dem igen pantløse dåser fra Tyskland.

- Over 90 procent af dåserne er uden pant og kommer fra Tyskland. Det er det samme mønster, vi ser hvert år ved affaldsindsamlingen, siger Sine Beuse Fauerby, 

Hvert år bliver der indført mellem 400 og 500 millioner dåser uden pant fra Tyskland.. Selvom der er pant på dåser overalt i Tyskland, så kan danskere, som køber dåseøl eller -sodavand i delstaten Slesvig-Holsten, blive fritaget for at betale pant, hvis man oplyser, at man vil eksporterer dåsen ud af Tyskland.

I Danmark modtager almindelige flaskeautomater og genbrugspladser de tyske aluminiumsdåser, men mange danskere synes ikke, det er umagen værd at indlevere dem til genanvendelse, og så havner dåserne i tusindvis i naturen.

Lang process
Samtlige danske miljøministre siden Svend Auken har lovet, at de vil gøre noget ved problemet, og sidste år sagde også nuværende miljøminister Ida Auken, at hun ville lægge pres på sin tyske kollega for at få en aftale på plads.

Processen med at få indført pant på de tyske dåser er trukket i langdrag fordi de to landes pantsystemer er forskellige, og  både delstaten Slesvig-Holsten, den danske og den tyske miljøminister og de to landes retursystemer skal nå til enighed om, hvordan problemet skal løses.

Læs mere om affaldsindsamlingen
► Se affaldskampagnens hjemmeside

 


Støt Danmarks Naturfredningsforening
SMS natur50 til 1999 – du giver 50 kr. + alm. SMS-takst

 

Danske miljøministre gennem tiderne: Det har de sagt

Ida Auken, okt. 2011: ”Danskerne køber flere hundrede millioner dåser om året i de tyske grænsebutikker. Derfor skal vi have pant på dåserne, så vi undgår, at de brugte dåser ender i naturen.” Bragt i Flensborg Avis.

Karen Ellemann, maj 2011: ”Der arbejdes på højtryk på en løsning. Jeg forventer, at den rammer virkeligheden i år.” Bragt i metroXpress.

Troels Lund Poulsen, august 2009: ”Jeg er meget glad for, at min tyske ministerkollega og jeg er blevet enige om at finde en løsning. Det er et markant skridt fremad i den efterhånden langvarige dialog, der har været mellem skiftende danske miljøministre og
Tyskland.”
 Pressemeddelelse fra miljøministeriet.

Connie Hedegaard, marts 2006: ”Tyskerne forårsager affaldseksport i stor stil, når 400 millioner tyske dåser hvert år krydser grænsen til Danmark uden at blive genbrugt. De dåser, der lander i den danske natur er 200 år om at blive nedbrudt. Fra den danske regerings side vil vi derfor gøre alt, hvad vi kan for at holde tyskerne fast på, at delstaten Slesvig-Holsten ikke bare har pligt til at indføre pant. De skal også håndhæve panteforpligtelsen.” Pressemeddelelse fra miljøministeriet.

Hans Chr. Schmidt, 2002: "Den løsning, jeg har fundet sammen med bryggerierne og Dansk Retursystem, løser et af de gamle, uløste problemer med dåserne. Vi kender alle synet af tomme dåser, som flyder ude i naturen. Det er ikke særlig smukt og heller ikke godt for miljøet. Derfor er jeg utrolig glad for, at både bryggerierne og Dansk Retursystem støtter mit forslag om også at gøre det muligt at aflevere de tyske dåser i de danske dåseautomater." Pressemeddelelse fra miljøministeriet. 
Foto: Claus Bjørn Larsen

Kontakt

Sine Beuse Fauerby
Energi- og miljøpolitisk medarbejder

31 19 32 51
sbf@dn.dk