Opret ny stor national naturfond nu

9. juni 2013

Den tidligere formand for Natur og Landbrugskommissionen, Jørn Jespersen, opfordrer nu kraftigt til, at arbejdet med oprettelsen af en stor national naturfond sættes i gang med det samme. En naturfond er en af de 44 anbefalinger, kommissionen er kommet med til, hvordan nedturen for både landbrug såvel som naturen kan vendes. Danmarks Naturfredningsforening bakker helhjertet forslaget op.

- En ny national naturfond skal - udover de eksisterende offentlige indsatser - være med til at gennemføre projekter, der gavner den biologiske mangfoldighed i det åbne land og i skovene. En naturfond vil være en nyskabelse med betydeligt potentiale, vurderer præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen. Høringen på Christiansborg skal afdække, hvordan en fond kan skrues sammen, så den får bredest mulig opbakning fra alle parter, ikke mindst de private fonde, der skal inviteres med til at finansiere naturfonden.

Hellere i dag end i morgen

En naturfond er en af de anbefalinger, som Natur og Landbrugskommissionen mener skal sættes i værk med det samme:

- Vi behøver ikke afvente skæbnen for de øvrige anbefalinger, før vi går i gang med arbejdet med en naturfond. Tvært imod skal vi bare i gang og hellere i dag end i morgen, siger Jørn Jespersen, der var formand for Natur og Landbrugskommissionen.

Anbefalingen lyder på, at staten varigt og årligt skal skyde 300 mio.kr i fonden som et basisbeløb, mens resten af kapitalen skal komme fra private fonde. Kommissionen anbefaler, at naturfonden skal gennemføre naturgenopretningsprojekter, etablere ny natur og forstærke indsatsen for natur og biologisk mangfoldighed i Danmark. Fondens aktiviteter skal ikke erstatte, men supplere og forstærke eksisterende offentlige og private indsatser for mere og bedre natur, skriver kommissionen.

Naturfond som ekstra indsats

- Vi støtter fuldt og helt op bag en naturfond og er enige med kommissionen i, at fonden skal ses som et supplement – og ikke som en erstatning for de indsatser, der i øvrigt skal iværksættes for at vende tilbagegangen i naturen. En naturfond vil således være en formidabel løftestang for den bebudede Naturplan Danmark, vi venter på, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Danmarks Naturfredningsforening arrangerer mandag 10. juni en høring om en ny naturfond. Her vil blandt andre partiernes miljøordførere, en privat fond og den tidligere formand for Natur og Landbrugskommissionen, Jørn Jespersen være tilstede i debatpanelet.

 

Natur- og Landbrugskommisionens anbefaling: En national naturfond

  • Der skal oprettes en ny uafhængig, national naturfond. Fonden skal etableres ved selvstændig lovgivning og have egen bestyrelse, organisation og drift. Naturfonden skal gennemføre naturgenopretningsprojekter, etablere ny natur og forstærke indsatsen for natur og biologisk mangfoldighed i Danmark.
  • Naturfonden skal sikre en politisk fastsat, varig basisfinansiering på minimum 300 mio. kr årligt.
  • Naturfondens aktiviteter skal ikke erstatte men supplere og forstærke eksisterende offentlige og private indsatser for mere og bedre natur,
  • Det eksisterende jordfordelingsinstrument skal styrkes med en klar hjemmel til at gennemføre en bredere vifte af projekter, så det kan betjene både offentlige og private aktører i en situation, hvor indsatsen for mere natur forøges markant.

Læs mere om DN's landbrugspolitik 


Støt Danmarks Naturfredningsforening
SMS natur50 til 1999 – du giver 50 kr. + alm. SMS-takst

 

 


Natur-og Landbrugskommissionen. DNs præsident Ella Maria Bisschop-Larsen glæder sig over, at kommissionens anbefalinger vil styrke naturen på alle arealer - både der, hvor der allerede er natur og der, hvor der er landbrug.
 

Natur- og Landbrugs- kommissionen

Natur‐ og Landbrugskommissionen er nedsat af S-R-SF-regeringen, og har haft et år til at komme med anbefalinger til, hvordan udfordringerne for dansk landbrug kan løses, samtidig med at natur, miljø og klima får det bedre

Kommissionens slutrapport blev offentliggjort 18. april 2013. Den indeholder 44 anbefalinger til, hvordan naturen og landbrugs- erhvervet kan styrkes.

Kontakt

Ella Maria Bisschop-LarsenElla Maria
Bisschop-Larsen

Præsident i DN
20 40 23 10
emb@dn.dk
 

 

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk