Hver tiende landmand i Lejre: Ja tak til omlægningstjek

30 landmænd i Lejre – eller næsten hver tiende - har takket ja til et tilbud om et gratis omlægningstjek af deres bedrift. Omlægningstjekket kan give landmanden et indblik i, hvordan bedriften kan udvikle sig, hvis den var økologisk. Landbrug & Fødevarer, som er en af initiativtagere, er begejstret.

- Jeg synes, det er rigtigt, rigtigt flot, at hver tiende landmand i Lejre kommune allerede nu har taget imod tilbuddet om et omlægningstjek. Det er lettere at være økolog, hvis man fx har adgang til gødning fra en mælkeproduktion. Dem er der ikke så mange af i Lejre Kommune. Så det er ret imponerende, at så mange landmænd alligevel vil høre mere om, hvordan de konkret kan komme i gang med økologi, siger økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.

Tilbuddet til alle Lejres landmænd om et gratis og uforpligtende omlægningstjek er en del af projektet Lejre - den økologiske kommune.

- Jeg håber, at omlægningstjekket vil føre til, at mange af Lejres landmænd faktisk finder ud af, at det kan lade sig gøre at drive deres bedrift økologisk, og som derfor går i gang med en omlægning. Jeg håber også, at man andre steder kan blive inspireret af Lejre kommune, hvor både landmænd, borgere, erhvervsliv, kirker, skoler, daginstitutioner, turistforeninger og politikere er involveret i den økologiske indsats, siger Kirsten Lund Jensen.

Lokal afsætning og samarbejde i Lejre

Tilbuddet om omlægningstjek følger i kølvandet på en række af informationsmøder om økologisk produktion i Lejre. På næste møde den 15. maj får Lejres landmænd mere viden om, hvordan de kan sælge deres økologiske produkter lokalt, og hvordan samarbejde og kreativ tænkning også kan åbne for nye forretningsmuligheder, som det f.eks. er sket på Bornholm og i Vestjylland.

- For den enkelte bedrift vil det være de konkrete afsætnings- og dyrkningsmæssige forhold som i sidste ende afgør, om økologien er en mulighed. Derfor sætter vi på næste informationsmøde fokus på afsætning. Og det kan måske give nogle flere lyst til et omlægningstjek. Men vi kan allerede nu med de første 30 konstatere, at interessen er der. Det er meget positivt. Vi er meget glade for, at det er lykkedes at få involveret de lokale landmænd og skabt en åbenhed og interesse for kommunens satsning på at blive mere økologisk, siger Kirsten Lund Jensen.

De forrige informationsmøder har blandt andet sat fokus på driftsøkonomien i den økologiske produktion, tilskudsmuligheder og omlægningsprocesser, udfordringer i planteavlen og i husdyrproduktionen, samt på hvordan man kommer i gang, hvis man vil omlægge til økologisk plante- eller kødproduktion.

Læs mere om det økologisk projekt i Lejre

Fakta om økologi i Danmark

Danmark har verdens mest veludviklede marked for økologiske fødevarer

  • Salget af økologiske varer er mere end fordoblet på fem år
  • I 2011 blev der solgt økologiske varer for 7,5 mia. kr. i Danmark
  • 90 pct. af det samlede økologiske salg sker gennem eksisterende kanaler og afsætningsled
  • På landsplan driver 2671 økologiske bedrifter ca.180.000 hektar landbrugsjord

Støt DN’s arbejde

Default.aspx?ID=28541

Synes du også, at vi skal passe bedre på vores ressourcer og have et mere bæredygtigt samfund? 

Bliv medlem af DN