Sommeren er højsæson for DN-ture

DN's lokalafdelinger arrangerer hvert år et væld af ture med forskelligt fokus, udover at de alle sammen tager dig med ud i naturen, og sommeren er den absolutte højsæson for dem. Vi var med DN Furesø på salamanderjagt i starten af maj, læs med og bliv inspireret. 

15. maj 2013
- Mor, mor, jeg har fanget en salamander! Drengen kommer løbende med det dryppende, andemadfyldte fiskenet holdt ud foran sig. 

Indholdet af fiskenettet bliver vippet ud i en hvid plastikbakke og en cirka ti centimeter lang mørkebrun salamander kravler ganske rigtig rundt mellem planterester og myggelarver og prøver at kravle op af bakkens sider.

Vi er på salamandertur med DN Furesø, og dagens anden salamander er lige blevet fundet. Området var tidligere landbrugsområde og hjortefarm, nu ligger her gule og røde rækkehuse med kvadratiske haver midt i det område, hvor salamanderne vandrer fra sø til sø. Turen er foreningens første af sin art, og målet er at finde ud af, om de sjældne salamandre stadig er i området.

Vi er blevet delt op i tre hold og undersøger nogle af områdets forskellige søer. De fleste deltagere på turen er børn og forældre fra rækkehusene rundt om søerne, og flere af dem kender de steder, hvor salamandrene plejer at holde til. På den måde blev turens første salamander fundet. Ikke i søen, som man ellers skulle tro, men under en træstub, lidt væk fra søen.

Et af Danmarks værste rovdyr

Og der er en god grund til, at den ene salamander bliver fundet på land og den anden i vand, forklarer formand for DN Furesø, Alf Blume, der er med til at arrangere turen:

- Ti procent af salamandrene gør det stik modsatte af det, alle de andre gør. Hvis 90 procent er på land, er de sidste ti procent på land. Det gør, at der altid er nogle, der overlever, hvis søen f.eks. bliver forurenet.

Fra den første lille sø går vi til en anden. Børnene spreder sig hurtigt rundt langs bredden i de mandshøje siv med deres kulørte fiskenet og kort efter er baljen igen fyldt med planter og smådyr. En stor guldsmedelarve bliver nærstuderet.

– Nej, den spiser den, den spiser haletudsen! udbryder en af drengene, mens vi andre ser alle fascinerede på, at gullige, nærmest gennemsigtige guldsmedelarve sluger haletudsen, der bagefter ses som en sort kugle i den ellers slanke krop.

- Ja, guldsmeden er faktisk et af de værste rovdyr, vi har i Danmark, den spiser nærmest alt, siger Lisbet Heerfordt, der er næstformand i DN Furesø.

Efter lidt over en time mødes vi alle sammen foran den gamle Rørmosegård, der ligger midt mellem rækkehusene, og gør status over dagens ”fangst”. Vores hold er det eneste, der har fundet salamandre, men alle hold har fundet frøer, haletudser og masser af dafnier og vandlopper, så der er masser af smådyr, salamandrene kan leve af.

Du kan se afdelingernes ture i Natur og Miljø eller på siden her

 


Støt Danmarks Naturfredningsforening
SMS natur50 til 1999 – du giver 50 kr. + alm. SMS-takst

 


Grøn frø: Turen bød også på andre dyr end salamandre, blandt andet en grøn frø.

Salamander: Turens første salamander, der blev fundet under en træstub. 

Kontakt medlemsservice

Har du spørgsmål om medlemskab, som du ikke finder svar på her, så kontakt medlemsservice på tlf. 39 17 40 40 (man-torsdag 10-15, fredag 10-14) eller på mail medlemsservice@dn.dk