Formodet ulvedrab politiundersøges

7. juni 2013

Selvom ulven er fredet, så træder foreningen ”Ulvefrit Danmark” nu frem med oplysninger om, at der er skudt en eller flere af de ulve, der senest er kommet til Jylland. Det har fået Danmarks Naturfredningsforening til at henvende sig til politiet med henblik på en undersøgelse af oplysningerne.

- Vi vil have sagen undersøgt til bunds for det er nemlig ikke alene ulovligt at skyde ulve i Europa. Det er også ulovligt ikke at overdrage eventuelt dødfundne dyr til myndighederne, fastslår Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

Danmarks Naturfredningsforening har spurgt Miljøministeriet og Naturstyrelsen, DCE og Naturhistorisk Museum om de kender til en den døde ulv og blodprøverne, som ”Ulvefrit Danmark” refererer til. Det gør de ikke.

Det er TV2 Midtvest, der sidste uge videreformidlede oplysningen om, at en eller flere ulve er skudt. Alibiet for at skyde dyrene er, at de stammer fra ”farme” og således ikke naturligt genindvandret i Danmark. Ifølge TV2 Midtvest er der foretaget en blodprøve på en af ulvene (af de skudte formentlig), der viser, at dyret var vaccineret mod hvalpesyge, og dermed stammer fra ”en farm”. Myndighedernes DNA analyser viser, at de tre ulve, der er observeret i Jylland, alle er hanner.

- Med andre ord, så er påstanden om, at nogen skulle sætte ulve ud i naturen, lidt svær at tage alvorlig. Ville man ønske sig en ulvebestand igennem udsætning af dyr fra ”en farm”, ville det være nærliggende at overveje udsætning af mindst én hun fra farmen, frem for 3 hanner, siger Bo Håkansson.

Ulvenes hjemvende til Danmark har fået sindene i kog. Ulve er dog kun farlige i eventyrene: Eksperter sammenligner risikoen for ulveangreb med at blive ramt af et meteor. Og ulveangreb i Norden i fortiden skyldtes udsultede eller rabies-syge ulve. I dag er der ikke rabies, men mad til ca. 100 ulve i Danmark.  

Lær mere om ulven


SULTEN: Bedre hegn om fårene kan holde en sulten ulv væk. Den kommende forvaltningsplan for ulv bør have en plan for akut hjælp til fåreavlere, som får besøg af ulven.

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk

Kontakt

Bo HåkanssonBo Håkansson
Naturpolitisk medarbejder

22 27 51 57
boh@dn.dk