Succes for det sorte egern

Det går godt for de sjældne sorte egern, som i 2011 blev indfanget på Fyn og eksporteret til Langeland for at blive stamfædre og –mødre for en ny bestand af sorte egern. I løbet af sommeren er der nemlig født mindst tre små unger i den nye koloni af sorte egern.

26. august 2013

En af årsagerne til de sorte egerns familieforøgelse på trods af en hård vinter er sandsynligvis, at folk på Langeland har fodret de sorte egern i løbet af vinteren. 21 beboere fra Lohals har hængt foderkasser op og sørget for, at egerne har haft adgang til frø og nødder.

Der blev i alt opsat 43 foderkasser på øen, hvoraf hovedparten blev sat op i private haver.

Egerne er ikke sky og kommer gerne tæt på husene, hvis der er mad og muligheder for at bygge rede. Og i hvert fald halvdelen af de sorte egern har været på besøg ved foderkasserne, lyder meldingen fra Nordlangeland.

- Det tyder rigtig godt og giver os grund til at tro, at sorte egern vil kunne finde fodfæste på Langeland, men for at forebygge indavl kan det være, at vi må fange nogle flere egern i 2014, siger biolog Bo Håkansson, som er naturpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

DNA-testet og sat fri

I løbet af de sidste to år har Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen sat i alt 27 sorte egern ud på Langeland. De sorte egern blev fanget i et stort voliere i skovene på Fyn og blev DNA-testet, så man var helt sikker på, at de var ægte sorte egern, som ville få sorte unger, og ikke bare røde egern, som havde blandet sig med de sorte, og derfor så sorte ud.

Det oprindelige danske egern var nemlig sort, men fra 1800- tallet og frem blev de sorte egern blandet op med røde egern fra Mellem- og Sydeuropa, som dels indvandrede på egen hånd, og dels blev importeret af godsejere, som ville bruge dem som jagtbytte.

Egern er tilsyneladende ligeglade med farven på deres partner, og da den røde farve viste sig at være dominant gik der kun et par hundrede år, før de fleste egern var røde og de sorte en sjældenhed. De sorte egern er ikke en selvstændig art, men en særlig genetisk stamme af egern familien, derfor er det vigtigt at passe på, de ikke forsvinder helt, siger Bo Håkansson.

-Vi har ikke megen oprindelig natur tilbage. At beskytte vores oprindelige stamme af dyr, før de forsvinder, svarer til de krav vi stiller til resten af verden om beskyttelse af dyrelivet, siger han.

Langeland blev valgt som hjemsted for de 27 DNA-testede ægte sorte egern, fordi øen i forvejen var egern-fri, så det her er muligt, at etablere en ny, ren bestand, som ikke vil blive invaderet af de røde fætre, som huserer alle andre steder i Danmark og Europa.

Læs mere om de sorte egern og projektet her eller følg arbejdet på facebook

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Kontakt

Bo HåkanssonBo Håkansson
Naturpolitisk medarbejder

22 27 51 57
boh@dn.dk