173.000 var vilde med naturen

Danmarks natur var søndag både action-legeplads, hyggestue og spisekammer, da den årlige fejring af Naturens Dag tiltrak titusindvis af børn og voksne. Som optakt til mærkedagen fik 103.000 børn i løbet af ugen spændende naturoplevelser.

12. september 2013

Søndag den 8. september var Naturens Dag, og over hele landet gik 70.000 danskere på jagt efter den gode naturoplevelse. Under årets tema, ’Vild med Naturen’, bød mere end 250 arrangementer velkommen i skoven, ved kysten og mange andre steder i den danske sensommernatur. De naturglade kunne fornøje sig med alt fra kajakture og svampejagt til træklatring, fiskeri og bueskydning.

Dagen var samtidig kulminationen på en hel uge med naturarrangementer. I løbet af ugen var 103.000 børn fra mere end 2000 skoler og daginstitutioner ude at prøve kræfter med skovparkour, fiskeri, bueskydning og meget andet. Og en heldig 4. klasse i Nyråd på Sydsjælland fik selskab af kronprins Frederik til en gang skovparkour, da han stod for den officielle åbning af Naturens Dag-ugen.

Børn for lidt i naturen

Mærkedagen, som Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet står bag, handler om, at voksne og især børn skal mere ud i naturen.

En undersøgelse, som Gallup lavede for Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet i slutningen af 2012, viste, at kun hvert fjerde barn dagligt kommer ud i naturen. Kun lidt over hver tredje er i naturen flere gange om ugen - og det er vel at mærke i sommerhalvåret. Danske børn kommer kun halvt så meget i naturen som deres bedsteforældre, og det er en kedelig statistik, som arrangørerne håber, at de sjove og vilde aktiviteter på Naturens Dag kan være med til at lave om på.

- Det er utroligt vigtigt, at børnene får et forhold til naturen, så de forstår, hvorfor den er noget, vi skal passe på. Også for deres egen skyld, fordi vi ved, at det gør børnene gladere, klogere og sundere, når de kommer ud i grønne omgivelser og får lov at bruge både kroppen, hovedet og sanserne på samme tid, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Friluftsrådets formand Lars Mortensen håber også, at søndagens oplevelser har givet danskerne lyst til at komme mere ud i naturen.

- Vi håber, at de mange gæster på Naturens Dag har fået nogle gode oplevelser, og at det kan inspirere flere til at blive stamgæster i naturen. Det er vigtigt, at børn og voksne får øjnene op for den kæmpe rigdom og de mange muligheder, der er, siger Lars Mortensen.

Arrangørerne har i år oplevet en stigning i interessen for Naturens Dag, og set over hele ugen har arrangementerne haft 8.000 deltagere flere end i 2012.

Insektjagt i skovbunden
INSEKTJAGT. Kronprins Frederik åbnede sammen med 4.X fra skolen i Nyråd på Sydsjælland Naturens Dag-ugen, som Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet står bag. Foto: Joachim Rode

Fakta om Naturens Dag

Naturens Dag er en årlig mærkedag for naturoplevelser, som har eksisteret siden 2004. Den arrangeres i et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.

Dagen fejres den søndag den 8. september, men i hele ugen op til er der aktiviteter for børn fra skoler og institutioner.

I 2012 bød dagen på over 210 arrangementer over hele landet, og i alt deltog 165.000 mennesker i løbet af ugen.

Læs mere på naturensdag.dk

Kontakt

Ole Laursen
Funktionsleder for Frivillige, Børn & Unge

23 44 12 19
ola@dn.dk