DR2 sender temalørdag om svin – produceret af landbrugets faste tv-selskab

Når DR2 lørdag d. 16. november viser temalørdag om svin og den danske svineproduktion, er en stor del af aftenens program produceret af et tv-selskab, som i forvejen har leveret over 50 programmer om dansk landbrug – bestilt og betalt af landbruget selv.

15. november 2013.

Spørgsmålet er, om udsendelsen denne temalørdag også fortæller landbrugets version af sagen. I hvert fald skriver Landbrug & Fødevarer på hjemmesiden for deres egen tv-kanal LandTV, at de har ”medvirket til produktionen, der også rummer arkivklip fra en lang række af LandTV's programmer om svineproduktion i Danmark.”

Det er tv-produktionsselskabet Complot og det lille vestjyske kommunikationsbureau  Ansatz, som har produceret udsendelsen til DR2 temalørdag: Hele Svineriet. Complot skriver på deres hjemmeside, at de siden starten af 2010 har leveret mere en 50 programmer til LandTV, og at programmernes indhold er skruet sammen af Landbrug & Fødevarer selv i samarbejde med kommunikationsbureauet Ansatz.

I Danmarks Naturfredningsforening synes direktør Susanne Herfelt, det er betænkeligt, at producenten af landbrugets egne tv-programmer nu også leverer tv-programmer om landbrugsproduktion til DR.

- Det klæder ikke en public servicekanal som DR2 at bringe et program om svineproduktion, som er produceret af et tv-selskab, der har landbrugets brancheorganisation som storkunde. Det burde i hvert fald få alle alarmknapper til at lyse rødt hos DR2's redaktører, for hvordan kan sådan et program være objektivt, spørger hun.

Ikke objektivt

Men DR2 har heller ikke ønsket at være objektive med lørdagens temaudsendelse, forklarer redaktør på DR2 Peter Gren Larsen. Udgangspunktet for programmet var at fortælle, hvordan situationen ser ud for svineproducenterne, for problemerne med miljø og dyrevelfærd har vi jo hørt så mange gange før, fortæller han.

- Vores mål var ikke at lave et stærkt kritisk tema om svineproduktion, og vi forsøger ikke at komme 360 grader rundt om emnet. Men jeg synes selv, at det er et nuanceret program, hvor vi også taler om gylle-problemer og lader økologer og vegetarer komme til orde, siger Peter Gren Larsen.

Fast leverandør til L&F

Det var en freelancejournalist fra landbrugsorganisationens faste kommunikationsbureau Ansatz , som kontaktede DR2 med forslaget om at lave udsendelsen ”Hele Svineriet.” Dengang vidste DR2-redaktøren ikke, at freelancejournalisten siden 2009 har haft Landbrug & Fødevarer som fast kunde, men det kom frem i løbet af samarbejdet, da arkivklip fra udsendelsen stammer fra tv-programmer, som Ansatz har produceret for LandTV. Det synes Peter Gren Larsen heller ikke er noget problem. Han siger, at det er med ”fuldt overlæg,” at DR2 har valgt et tv-selskab, som bor i Jylland.


- For jeg ved jo godt, hvad jeg ville få, hvis jeg valgte et produktionsselskab, som lå indenfor Valby Bakke. Så ville vi få det samme forudsigelige program, som vi har set så mange gange før, og deres vinkel ville være forudindtaget og kritisk overfor svineproduktion i Danmark. Jeg ønskede at få den anden side af sagen belyst og at lade svineproducenterne komme til orde, siger han.

Peter Gren Larsen siger, at han ikke er sikker på, han kunne have fundet et andet produktionsselskab i provinsen - uden de stærke forbindelser til landbrugets interesseorganisation - som kunne have produceret udsendelserne om svineproducenterne.

Landbrugsdirektør som tv-vært

Ifølge omtalen på DRs hjemmeside runder programmet også de problemer med dyrevelfærd og miljøbelastning, som svineproduktionen medfører. Men hverken Dyrenes Beskyttelse eller Danmarks Naturfredningsforening, som er de to organisationer, som beskæftiger sig mest med de emner, er blevet kontaktet af temalørdags redaktion.

Derimod har Anzsats og DR2 valgt at lade direktør i Landbrug  & Fødevarer Søren Gade være den ene af de to værter i udsendelsen. Den anden vært er kokken Thomas Rode, som er stærk fortaler for den såkaldte stenalderkost, som blandt andet går ud på, at man skal spise mere kød.

- Vi har gjort os mange overvejelser om, hvem som skulle være vært på programmet, og ideen med at lade Søren Gade være den ene af de to værter er jo at lade svineproducenterne komme rigtigt til orde. Som en slags modvægt til bonderøven, der render rundt som lykkelig økolog, der ikke skal leve af det . Og når vi vælger en kok i stedet for eksempelvis en naturformand som den anden vært, så er det jo fordi, kokken taler om det, vi kommer i munden, og det er noget, seerne kan forholde sig til. Det er jo lørdag aften, og det skal helst være underholdende. Man kan selvfølgelig altid stille spørgsmål til, om de matcher hinanden, men det synes jeg i og for sig, at de gør, siger Peter Gren Larsen.

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


HELE SVINERIET. En stor del af DR2´s temalørdag om svineproduktionen i Danmark er produceret af et tv-selskab, som har landbrugets magtfulde interesseorganisation Landbrug & Fødevarer som fast kunde.

Temalørdag om svin. Programomtale på DR.DK

DR2 Tema: Hele Svineriet - Grisen er danskernes bedste ven lørdag d. 16. november

Frikadeller og flæskesteg er nationalretter - og vi sælger løs til resten af verden lige fra trynen til halen. Lad os hylde det danske svin som jo alligevel lander på vores juleborde om kort tid. 
Nogle vil mene, at det er der ingen grund til. Med en årlig produktion på hele 29 millioner grise i lukkede stalde stinker svine-industrien af dårlig dyrevelfærd og miljøproblemer, lyder kritikken.
Andre hejser til gengæld gerne Dannebrog for grisen: Den bidrager med meget andet end flæsk og arbejdspladser. For eksempel som forsøgsdyr, når vi skal løse gåden om alvorlige sygdomme blandt os selv. Og alt det fra grisen, vi ikke spiser, gør nytte andre steder i vores hverdag.


Stenalderkokken Thomas Rode elsker svinekød, men så gerne, at grisen blev sendt tilbage til naturen for at finde sin føde ved at rode efter rødder og insekter i skovbunden. 
Sammen med en pølsevogn og Søren Gade, administrerende direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, drager Thomas Rode derfor ud i de danske svinestier for at undersøge, hvorfor vi behandler svin som vi gør.

LandTV: L&F er med til at bestemme indholdet

TV Produktion: LandTV Dokumentar

COMPLOT har siden starten af 2010 leveret mere end 50 programmer til LandTV. COMPLOT er teknisk producent på programmerne og leverer teknik og mandskab. Landbrug & Fødevarer leverer i samarbejde med Ansatz Kommunikationsbureau research og redaktion til programmerne.

kilde: Complots hjemmeside

Kontakt

Susanne Herfelt
Direktør, Miljø & Klima

30 25 60 56
she@dn.dk