DN klager over DR2 Temalørdag om svin

DN har i dag klaget til DR´s seer- og lytterredaktør  over udsendelsen Hele Svineriet om dansk svineproduktion, som DR2 viste lørdag. Udsendelsen var produceret af et tv-selskab, som i forvejen har leveret over 50 programmer om dansk landbrug – bestilt og betalt af landbruget selv  - og-udsendelsen  gav et stærkt fordrejet billede af dansk landbrug. - Det lignede en times ren reklamefjernsyn for landbrugsindustrien, siger direktør i DN, Susanne Herfelt.

19. november 2013.

DR2 valgte lørdag aften at bringe en time lang udsendelse med titlen ”Hele Svineriet” som ifølge programomtalen skulle hylde den danske gris, ”som jo alligevel lander på vores juleborde om kort tid.”, som det var formuleret i programomtalen.

Udsendelsen er tilrettelagt af freelancejournalist Erik Rasmussen, som er medejer af kommunikationsbureauet Anzats, og produceret af produktionsselskabet Complot.  Både Complot og Erik Rasmussen er faste leverandører af tv-programmer om landbrug og fødevareproduktion til tv-stationen LandTV, som finansieres af interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, og sender på lokale frekvenser over hele landet.

DR2 har altså valgt at købe en tv-udsendelse om svineindustrien produceret  af et tv-selskab, som til daglig leverer tv-programmer til svineproducenternes egen tv-kanal finansieret af svineproducenternes egen interesseorganisation, og dette afhængighedsforhold skinnede desværre igennem mange steder i løbet af programmet, der som helhed må siges at være tendentiøst og manipulerende ved kun at fortælle landbrugets version af sagen.

- Det lignede en times ren reklamefjernsyn for den danske landbrugsindustri, og det er meget problematisk, at DR lægger sendetid til den slags. Som den store public-service kanal DR er, er de jo med til at blåstemple programmets indhold, og når de tilmed kalder det dokumentar, så tror seerne jo, at de får en grundig og journalistisk bearbejdet version af, hvad dansk landbrug foretager sig. siger direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Susanne Herfelt.

Kokken ikke kritisk

Til programmet havde DR valgt to værter,  hvoraf den ene er direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade og den anden er kokken Thomas Rode, som i andre sammenhænge arbejder for Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder, for eksempel   Danish Crown slagteriet, som han har udgivet en kogebog sammen med.

Det er naturligt at en kok gør reklame for fødevarevirksomheder, men med mindre han laver alt dette arbejde gratis, er han i et økonomisk afhængighedsforhold til Landbrug & Fødevares medlemsvirksomheder, hvorfor man som DR–redaktør, må stille spørgsmålstegn overfor hans vilje og evne til at være kritisk overfor landbruget -  og det var netop denne rolle, han ifølge DR2-redaktøren var tiltænkt.

-Når vi vælger en kok i stedet for eksempelvis en naturformand som den anden af de to værter i programmet, så er det jo fordi, kokken taler om det, vi kommer i munden, og det er noget, seerne kan forholde sig til. Det er jo lørdag aften, og det skal helst være underholdende. Man kan selvfølgelig altid stille spørgsmål til, om Rode og Gade matcher hinanden, men det synes jeg i og for sig, at de gør, sagde Peter Gren Larsen til DN i fredags.

Tendentiøst og manipulerende

Programmet var også tendentiøst og manipulerende ved hele vejen igennem at fremhæve alle fordelene ved svineproduktion, de lækre pølser, den store eksport, den høje fødevaresikkerhed, landmændenes store arbejde med dyrevelfærd i produktionsstaldene og så videre, mens problemerne med miljø og dyrevelfærd enten ikke nævnes eller kun berøres overfladisk eller kun set fra landbrugets synspunkt.

Et par eksempler:

Miljøregler nævnes flere gange gennem udsendelsen. Men det eneste seerne får at vide er at

-miljøreglerne er skyld i at ti millioner smågrise må sendes til opfedning i Tyskland og at det koster arbejdsplaser svarende til to hele slagterier.

- miljøreglerne er skyld i at danske landmænd ikke kan ”gøde kornet optimalt” og der for ”er presset” til at importere sojaprotein.

-Skjern Å og ådalen ”i generationer har været et stridspunkt mellem landbrugs- og naturinteresser” og er ”et bevis på, at svineproduktionen også har påvirket landskabet.” Men at nu ”slynger åen sig igen til glæde for blandt andet laksefiskere”.

Ingen af disse steder i programmet omtales det, hvorfor det er nødvendigt i Danmark at have miljøregler som begrænser landmændenes brug af kvælstof, at svinegyllen på markerne belaster vandmiljøet i åer, søer og fjorde og tager livet af fisk og vanddyr.

Seerne hører heller ikke noget om de store mængder af sprøjtegift, som danske landmænd bruger for at optimere deres kornhøst til svinefoder, og som er skyld i at hundredvis af drikkevandsboringer forurenes og må lukkes, og at insekter og bier ikke kan overleve, hvilket er skyld i at mange fuglearter forsvinder.

DN har i klagen bedt DR om at droppe genudsendelsen af programmet og om at fjerne det fra dr.dk, hvor det ellers kan ses den næste måned.

Læs mere om LandTV og deres forhold til Landbrug & Fødevarer
 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


HELE SVINERIET. En stor del af DR2´s temalørdag om svineproduktionen i Danmark var produceret af et tv-selskab, som har landbruget som fast kunde.

Temalørdag om svin. Programomtale på DR.DK

DR2 Tema: Hele Svineriet - Grisen er danskernes bedste ven lørdag d. 16. november

Frikadeller og flæskesteg er nationalretter - og vi sælger løs til resten af verden lige fra trynen til halen. Lad os hylde det danske svin som jo alligevel lander på vores juleborde om kort tid. 
Nogle vil mene, at det er der ingen grund til. Med en årlig produktion på hele 29 millioner grise i lukkede stalde stinker svine-industrien af dårlig dyrevelfærd og miljøproblemer, lyder kritikken.
Andre hejser til gengæld gerne Dannebrog for grisen: Den bidrager med meget andet end flæsk og arbejdspladser. For eksempel som forsøgsdyr, når vi skal løse gåden om alvorlige sygdomme blandt os selv. Og alt det fra grisen, vi ikke spiser, gør nytte andre steder i vores hverdag.


Stenalderkokken Thomas Rode elsker svinekød, men så gerne, at grisen blev sendt tilbage til naturen for at finde sin føde ved at rode efter rødder og insekter i skovbunden.
Sammen med en pølsevogn og Søren Gade, administrerende direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, drager Thomas Rode derfor ud i de danske svinestier for at undersøge, hvorfor vi behandler svin som vi gør.

Kontakt

Susanne Herfelt
Direktør, Miljø & Klima

30 25 60 56
she@dn.dk