Naturfond: Kom nu – kære politikere – I kan nå det endnu

Flere grønne organisationer forsøger nu en sidste gang at råbe regeringen op for at sikre en konkret indsats for den biologiske mangfoldighed. Håbet er at få en national naturfond på finansloven. 

21. november 2013

De grønne organisationer holder vejret disse dage. Nedtællingen til en endelig finanslovsaftale er i fuld gang og dermed også skæbnen for den nye nationale naturfond, som de grønne organisationer har kæmpet hårdt for.

I oktober stod Danmarks Naturfredningsforening sammen med Danmarks øvrige store grønne organisationer bag et opråb til regeringen om manglende handling på det natur- og miljøpolitiske område.

- Vi er gået sammen med en række af de andre store grønne organisationer og har gjort oprettelsen af en naturfond til et regulært folkekrav. Jeg har svært ved at se, at politikerne kan sidde det overhørigt, siger Susanne Herfelt, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Frikøb landbrugsjorder

En naturfond er et varmt ønske fordi, den kan frikøbe jorder med stort naturpotentiale.

- Der er et stort behov for at søsætte en national naturfond, så vi kan få de sårbare arealer blandt andet i ådalene ud af landbrugsdriften, siger Verner W. Hansen, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund. Fonden skal således sikre den nødvendige sammenhæng i naturen og give plads til nye levesteder til de mange dyr, planter og insekter, der i dag ikke kan klare vilkårene i Europas hårdest dyrkede land.

Forventningens glæde er stor

- Vi håber, på et markant grønt aftryk på Finansloven, siger Anker Madsen, afdelingsleder i Friluftsrådet, der var en af de i alt syv grønne organisationer bag det grønne opråb. En naturfond vil være med til at sikre offentligheden store naturoplevelser. Også Dansk Ornitologisk Forening var med:

- Vi glæder os meget til at få en naturfond, siger Jan Ejlsted, direktør i Dansk Ornitologisk Forening. En naturfond vil være med til at sikre ordentlige vilkår for mange af Danmarks fugle, der i dag er trængt af pløjning, kvælstof og sprøjtegifte.

Medfinansiering klar

Ikke kun de grønne organisationer har en naturfond øverst på ønskelisten. Også Velux-fonden og Villum-fonden har set behovet og lovet krone til krone finansiering. Naturfonden er ligeledes en af de 44 anbefalinger, Natur og Landbrugskommissionen afgav i foråret og den nu afgåede formand, Jørn Jespersen, har allerede doneret det første konkrete beløb til fonden.

- Opbakningen til en ny uafhængig national fond er massiv og behovet er enormt. Så kom nu kære politikere – I kan nå det endnu, lyder det fra Susanne Herfelt. Udover de her nævnte organisationer stod og så Økologisk Landsforening, Dyrenes Beskyttelse og Jægerforbundet bag det store grønne opråb.

Læs mere om det grønne opråb

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Fakta

Kontakt

Susanne Herfelt
Direktør, Miljø & Klima

30 25 60 56
she@dn.dk

 

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk