DR-redaktør kritiserer DR2-udsendelse om svin

DR´s seer- og lytterredaktør er enig med Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse og flere andre, som mener at DR2 programmet "Hele Svineriet" var uheldig og tegnede et alt for ukritisk billede af den danske svineproduktion. Den tætte forbindelse mellem produktionsselskabet og landbrugets interesseorganisation er   "så tæt, at det er et væsentligt problem, " skriver han. 

25. november 2013.

DRs seer- og lytterredaktør Jacob Mollerup,  som er ansat af DRs bestyrelse til at varetage DR-brugernes interesser reagerede hurtigt på kritikken og har offentliggjort en kritisk kommentar om ”Hele Svineriet” på DR ´s hjemmeside. Han kalder forløbet om udsendelsen ærgerligt, og skriver blandt andet:

"Problemet ligger i, at DR2 bringer dette indkøbte program uden at give seerne en ordentlig forklaring på, hvad der foregår. Det er ikke altid lige let at gennemskue forbindelser og afhængighedsforhold i en lille dansk mediebranche, hvor alle kender alle. Men i dette tilfælde er forbindelsen så tæt, at den er et væsentligt problem."

DR droppede også genudsendelsen af programmet og har nu fjernet det fra sin hjemmeside, hvor det ellers skulle have ligget i en måned. 

Fortalte kun landbrugets version

DR2 programmet med  titlen ”Hele Svineriet” blev vist lørdag den 16. november og skulle ifølge programomtalen  hylde den danske gris, ”som jo alligevel lander på vores juleborde om kort tid.”

Udsendelsen var tilrettelagt af freelancejournalist Erik Rasmussen og produceret af produktionsselskabet Complot.  Både Complot og Erik Rasmussen er faste leverandører af tv-programmer om landbrug og fødevareproduktion til tv-stationen LandTV, som finansieres af interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, og sender på lokale frekvenser over hele landet.

DR2 har altså valgt at købe en tv-udsendelse om svineindustrien produceret  af et tv-selskab, som til daglig leverer tv-programmer til landbrugets egen TV-kanal finansieret af landbrugets egen interesseorganisation, og dette afhængighedsforhold skinnede desværre igennem mange steder i løbet af programmet, der som helhed var  tendentiøst  ved kun at fortælle landbrugets version af sagen.

DN og Dyrenes Beskyttelse kontaktede DR inden udsendelsen og gjorde opmærksom på det uheldige i at lade landbrugets faste tv-folk producere et så ukritisk program om landbrugsindustrien,  og i at DR som stor public-service kanal med sin sendetid blåstempler programmets indhold. Et program, som  blev omtalt som "dokumentar," så  seerne kunne få indtryk af, at der var tale om en grundig og journalistisk bearbejdet version af, hvad dansk landbrug foretager sig.

Skulle ikke have ladet LandTV producere udsendelsen

Også DR 2-redaktøren, som i første omgang forsvarede sit valg af programproducent med argumentet om, at han "ønskede at give svineproducenterne ordet" og at ambitionen ikke var at lave "den sædvanlige kritiske historie", erkender nu, at det var et problem at lade landbrugets faste tv-folk producere et time langt program om svineproduktion.

"....for at fjerne enhver tvivl og usikkerhed om vores uafhængighed, skulle vi netop i dette tilfælde have valgt en anden producent," skriver han i sin forklaring til DR seer- og lytterredaktøren.

Læs DR´s seer- og lytterredaktørs kritik her:

Læs DN´s kritik af programmet 

 

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


HELE SVINERIET. En stor del af DR2´s temalørdag om svineproduktionen i Danmark var produceret af et tv-selskab, som har landbruget som fast kunde.

Temalørdag om svin. Programomtale på DR.DK

DR2 Tema: Hele Svineriet - Grisen er danskernes bedste ven lørdag d. 16. november

Frikadeller og flæskesteg er nationalretter - og vi sælger løs til resten af verden lige fra trynen til halen. Lad os hylde det danske svin som jo alligevel lander på vores juleborde om kort tid. 
Nogle vil mene, at det er der ingen grund til. Med en årlig produktion på hele 29 millioner grise i lukkede stalde stinker svine-industrien af dårlig dyrevelfærd og miljøproblemer, lyder kritikken.
Andre hejser til gengæld gerne Dannebrog for grisen: Den bidrager med meget andet end flæsk og arbejdspladser. For eksempel som forsøgsdyr, når vi skal løse gåden om alvorlige sygdomme blandt os selv. Og alt det fra grisen, vi ikke spiser, gør nytte andre steder i vores hverdag.


Stenalderkokken Thomas Rode elsker svinekød, men så gerne, at grisen blev sendt tilbage til naturen for at finde sin føde ved at rode efter rødder og insekter i skovbunden.
Sammen med en pølsevogn og Søren Gade, administrerende direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, drager Thomas Rode derfor ud i de danske svinestier for at undersøge, hvorfor vi behandler svin som vi gør.

Kontakt

Susanne Herfelt
Direktør, Miljø & Klima

30 25 60 56
she@dn.dk