Danmarks grundvand er under pres

Den del af grundvandet, vi kan udnytte, er næsten halveret siden 1992. Og vi risikerer at skulle nedskrive mængden yderligere.

2. december 2013

I Danmark er vi så privilegerede, at vi kan hente drikkevand direkte fra vores grundvand uden rensning. Og ifølge GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, er selve mængden af grundvand i Danmark nogenlunde konstant. Der bliver ikke mindre af det. Men den del af grundvandet, som vi kan udnytte til drikkevand, er næsten halveret siden 1992.

I 1992 foretog man en landsdækkende opgørelse af den mængde grundvand, der kunne indvindes. Dengang var tallet 1,8 mia. m3 om året. Allerede i 2003 var det tal nedskrevet til en mia. m3 om året. Altså næsten en halvering.

Der er ikke foretaget nogen opgørelse siden 2003, men seniorkonsulent i GEUS Hans Jørgen Henriksens bud er, at tallet på en mia. m3 om året stadig holder.

Nye målemetoder

Der er to hovedårsager til, at mængden af grundvand, vi kan indvinde til drikkevand, blev nedskrevet så drastisk. For det første har man udviklet nye metoder til beregningerne, som kan tage flere parametre med. I 2003-undersøgelsen havde man således en detaljeret analyse af hele ferskvandskredsløbet med.

- Alt vand i Danmark er i princippet forbundet og i konstant kredsløb. Når vi indvinder grundvand til drikkevand med mere, påvirker det hele kredsløbet og kan for eksempel gå ud over vandføringen til vandløb, forklarer Bente Villumsen, der er civilingeniør med speciale i grundvand og miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

En bedre forståelse af dette kredsløb var med til at nedskrive den mængde vand, vi kan tillade os at indvinde uden at gøre for meget skade og på vandløb og natur.

Forureningens rolle

En anden væsentlig årsag til halveringen er, at det øvre grundvand er meget påvirket af sprøjtegift og nitrat. Derfor kan man ikke benytte det til drikkevand længere.

Som sagt regner man ikke med, at mængden af udnytteligt grundvand skal nedskrives yderligere lige nu.

Men ifølge Bente Villumsen risikerer vi at skulle nedskrive mængden af grundvand, vi kan udnytte igen i takt med, vi kan måle mere og regne bedre.

- Derfor er det vigtigt, vi gør, hvad vi kan som forbrugere for at passe på kvaliteten af vores grundvand. Det, vi især kan gøre, er at undlade at sprøjte hjemme i vores egne haver og i det hele taget undgå unødig forurening der. Plænerens en af de helt store grundvandsforurenere. Men derudover sparer man naturen for en masse sprøjtegift ved at købe økologiske varer, siger Bente Villumsen.

Læs hele artiklen i Avisen Natur og Miljø

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


DRIKKEVAND. Vi risikerer at skulle nedskrive mængden af grundvand, vi kan udnytte til bl.a. drikkevand, yderligere. 

Kampagne sætter fokus på grundvandet

Det danske grundvand er unikt, fordi det er så rent, at vi kan drikke det uden at rense det først. Men det bliver det ikke ved med at være, hvis vi ikke passer på det. Danmarks Naturfredningsforening fortæller i ny kampagne, hvor vigtigt det er, at vi beskytter grundvandet mod forurening og overindvinding.

Læs mere om kampagnen

Kontakt

Bente WillumsenBente Villumsen
Miljøpolitisk
medarbejder

40 97 32 43
bv@dn.dk