Stormen gav julepynt

De danske skove er fulde af ting, som du kan bruge til flot, kreativ og gratis juleudsmykning. Naturen gav oven i købet lidt ekstra hjælp, da de to kraftige storme i oktober og starten af december fejede hen over landet.

11. december 2013

Det er nu, du skal ud i naturen og samle julepynt. Skovene er nemlig fulde af ting, du kan bruge på adventskransen eller dekorationerne, og mange steder har de kraftige storme i oktober og december gjort det lidt nemmere at nå. Træer er væltet, og kviste, grene og barkstykker ligger spredt ud over skovbunden.

Thomas Neumann, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening, opfordrer til, at man går på jagt efter pynt i naturen i stedet for i supermarkedet.

- Gå for eksempel ud i de flotte bøgeskove, hvor væltede træer gør det meget nemt at samle den dekorative fyrsvamp, som sidder på selve stammerne. Mos, bær og lav ser også rigtig flot ud på juledekorationer, og hvis man sanker i en nåleskov, er kogler jo også herlig pynt, fortæller han.

Koglerne kan du lade ligge tørt og varmt. Så åbner de sig op. Et andet godt tip er ifølge naturvejlederen at bruge lim, som gør det nemt at sætte små dele fast på dekorationen.

Fyld hatten

Du må selvfølgelig ikke tage hele skoven med hjem. Ifølge naturstyrelsen er tommefingerreglen, at du må samle til eget brug. I Jyske Lov hed det, at man måtte samle det, man kunne have i sin hat, men den moderne udgave er en bærepose.

Løse grangrene må du ikke samle fra skovbunden, men du må gerne klippe grene af væltede træer, også nåletræer - bare ikke i bevoksninger, hvor der laves pyntegrønt. Du skal også være opmærksom på, at reglerne er anderledes i private skove, hvor du kun må tage det med, som du kan nå fra vej og sti.

Læs mere om, hvad du må samle i skoven på Naturstyrelsens hjemmeside

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Julepynt
NATURPYNT. Skoven er fuld af ting, som du kan bruge til pynt og dekorationer.