Det klassiske juletræ næsten glemt

Danskernes foretrukne juletræ har i mange år været nordmannsgranen. Men den klassiske rødgran er både billigere for forbrugeren og bedre for miljøet, fordi den ikke skal sprøjtes og gødes lige så meget. Og så dufter den mere af gran, som de fleste af os jo forbinder med julehygge.

16. december 2013

Der produceres i Danmark ti millioner juletræer om året, og omkring en million af dem køber vi selv. Resten sælges rundt om i Europa med Tyskland og Schweiz blandt de største modtagerlande. De fleste vælger en nordmannsgran at hænge pynten på og gemme gaverne under, og den klassiske rødgran finder kun vej til omtrent hvert tiende hjem.

Men den flotte nordmannsgran er ikke helt så naturvenlig, som man måske kunne tro, når den som naturens repræsentant er med i familiehyggen. Træerne er nemlig krævende at producere, og derfor anvendes der væsentlig mere sprøjtegift og kunstgødning end til produktionen af den robuste rødgran.

- Bedst er det selvfølgelig, hvis man kan købe sig et økologisk juletræ, men indtil videre er det desværre sjældent en mulighed. Derfor opfordrer vi til, at man vælger rødgranen, fordi produktionen af den foregår på en måde, som er bedre for natur og miljø. Og så lugter den også meget mere af gran, og det er da indbegrebet af julehygge, siger Nora Skjernaa Hansen, skovpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Hold på nålene

Hvilket træ, man synes er pænest, er selvfølgelig et spørgsmål om smag, men den overvejende grund til, at nordmannerne nu næsten helt har overtaget rollen som hyggespreder, kan være, at de er bedre til at holde på nålene, når de først kommer ind i stuen.

- Det er ærgerligt, at rødgranen efterhånden holdes helt uden for julehyggen, for det er jo virkelig et smukt træ. At det smider nålene for hurtigt kan man sagtens undgå, hvis man lader det stå ude på altanen eller terrassen, indtil det skal bruges, og hvis man køber en juletræsfod med plads til vand, forklarer Nora Skjernaa Hansen.

Danmarks Naturfredningsforening opfordrer desuden til, at forbrugerne efterspørger de økologiske træer. Juletræer er nemlig en luksusvare, som slet ikke behøver påvirke miljøet negativt, lyder det fra Nora Skjernaa Hansen.

- Spørg efter et Ø-mærket juletræ og spørg også ind til, hvordan træerne, der er til salg, er produceret. På den måde kan producenterne få øjnene op for, at der faktisk er kunder, som gerne vil betale lidt ekstra den ene gang om året for at få et miljøvenligt juletræ, siger hun.

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Juletræssalg
JULETRÆER: De færreste vælger en rødgran, når de køber det træ, der skal danses omkring. Den er ellers både billigere og bedre mod miljøet.

Kontakt

Nora Skjernaa Hansen
Naturpolitisk medarbejder
nsh@dn.dk

31 19 32 60