Miljøkrav giver ikke landmænd lov til at lade dyrene lide

Landbruget skal selvfølgelig overholde krav til både miljø og dyrevelfærd. Det holder ikke, at landbruget bruger miljøkrav som undskyldning for at give deres svin et foder, som de ved skader svinenes maver. Den aktuelle debat om mavesår hos svin viser, at der er brug for en ny måde at udvikle landbruget på – vejen frem er ikke bare at producere flere svin, mener Danmarks Naturfredningsforening

24. januar 2014

Svineproduktionen er igen i medierne med DR´s udsendelse ”Svineriget” som blev sendt torsdag aften. Her var der især fokus på den manglende dyrevelfærd i svinestaldene, hvor der hver dag dør 25.000 smågrise, og de, der overlever, kan se frem til en tilværelse under stærkt unaturlige forhold, uden halm og varieret foder.

Resultatet er blandt andet, at halvdelen af alle søer og en tredjedel af alle slagtesvin lider af mavesår og andre problemer med maven, viser tal fra Videnscenter for Svineproduktion. Det skyldes blandt andet, at svinene får foder, som er alt for findelt. Ligesom mennesker, har svin nemlig brug for en fiberrig kost, for at holde maven i orden. Men landbruget vil helst ikke give grisene det foder, de har brug for.

- Groft foder udnyttes dårligere af svinene, derfor laver de mere gylle og dermed kommer der mere miljøbelastning per kilo svinekød, vi producerer. Vi bliver jo målt og vejet på miljøhensyn, så det er et dilemma at nedbringe mavesårene uden at belaste miljøet, siger Nicolaj Nørgaard fra Videnscenter for svin til DR Nyheder.

Den forklaring anerkender Danmarks Naturfredningsforening ikke.

- Det er rigtigt, at landbruget skal overholde miljøkravene, for landbrugsproduktionen udgør en stor belastning af natur, miljø og klima.. Men det giver jo ikke landmændene lov til at lade dyrene lide. siger i Danmarks Naturfredningsforening, Thyge Nygaard, som efterlyser nytænkning i landbruget, i stedet for kun at ville øge den eksisterende produktion.

Nødvendigt med en plan-B

Ifølge Thyge Nygaard er det tydeligt, at strategien med at producere flere og flere svin samlet set hverken har øget indtjening eller beskæftigelse i dansk landbrug.

Det er også gået tilbage for naturen, som er hårdt presset af landbrugets brug af jorden og af den gylle og de sprøjtegifte, som landmændene bruger. Til gengæld er landmændenes gæld steget.

- Det er tydeligt, at det ikke er bæredygtigt – heller ikke økonomisk - at fortsætte i det spor og at det er nødvendigt for dansk landbrug at tænke på en plan B., mener Thyge Nygaard.

- Hvis vi skal sikre, at Danmark kan være landbrugsland på langt sigt, skal vi fokusere på kvalitet, sundhed, bæredygtighed og dyrevelfærd. Ikke bare producere flere af de samme standardvarer, som vi gør nu. Det kan kineserne sagtens selv lave – hvis ikke i dag, så i morgen, siger han.

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

 
MUDDER PÅ TRYNEN. Frilandsgrisen her får lov at gå frit rundt og rode i jorden, som er grises naturlige adfærd. Så heldige er svin i almindelige svinestalde ikke. De tilbringer hele deres korte liv på betongulve uden nogen særlig strøelse. Manglende strøelse og forkert fodring giver halvdelen af alle søer og en tredjedel af alle slagtesvin mavesår og andre problemer med maven, viser landbruget egne tal.(foto: Gitte Holmsgaard)

Fakta

Kontakt

Thyge NygaardThyge Nygaard
Landbrugspolitisk medarbejder

31 19 32 55
tny@dn.dk