Majsdyrkning presser økologiske landmænd

1. marts 2014

Flere økologiske landmænd er så pressede, at de overvejer at droppe økologien. Stigende jordpriser på grund af majsdyrkning til tyske biogasanlæg er en af hovedårsagerne. Nu lover fødevareminister Dan Jørgensen, at fremtiden ser lysere ud.

Selv om salget af økologisk mælk er stabilt og eksporten stigende, er flere økologiske mælkeproducenter ved at kaste håndklædet i ringen. Over en tredjedel af de123 økologiske mælkeproducenter, som Økologisk Landsforening har ringet til – primært i Sønderjylland, siger, at de overvejer at droppe økologien. Og ti andelshavere i Thise Mejeri har allerede bekendtgjort, at de stopper deres leverance af økologisk mælk.

En af årsagerne er, at priserne på jord stiger, fordi majsdyrkningen til tyske biogasanlæg indirekte bliver støttet af den tyske stat. Det betyder, at jordejerne kan få en betragtelig højere pris, hvis de forpagter den ud til majsdyrkning til tyske biogasanlæg. En pris, som de færreste økologiske landmænd kan være med på.

Og det er ikke den eneste udfordring. De mælkekvoter, der har været med til at begrænse, hvor meget mælk den enkelte landmand må producere, bliver afskaffet i 2015. Det er godt nyt for de konventionelle landmænd, men ikke for økologerne, forklarer landbrugspolitisk medarbejder i DN, Thyge Nygaard:

- Det er dyrt og besværligt for økologerne at udvide. Blandt andet på grund af kravet om, at økologiske køer skal på græs. Derfor er det svært for dem at konkurrere på lige fod med de konventionelle landmænd.

Politisk opmærksomhed

Fødevareminister Dan Jørgensen har netop meldt ud, at der er en revision på vej af den tyske energilovgivning, som det tyske miljøministerium vurderer vil ændre situationen:

- I fremtiden vil det ikke være rentabelt at omdanne majs til energi, sagde Dan Jørgensen i sidste uge på et samråd i Folketingets Fødevareudvalg.

Det er godt nyt, mener Thyge Nygaard.

- Men der skal sættes ind på flere områder, hvis vi skal sikre de eksisterende økologer og sikre, at der kommer flere til, siger han.

Det økologiske areal udgjorde i 2012 cirka syv procent af Danmarks landbrugsareal. Regeringen har et mål om at arealet er fordoblet i 2020.
 

Læs hele artiklen i Avisen Natur og Miljø, marts 2014

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Køer
MAJS. Over en tredjedel af de 123 økologiske mælkeproducenter, Økologisk landsforening har spurgt, overvejer at droppe økologien.

Majs i tal

  • I 2012 blev der eksporteret 18.000 hektar majshøst til Tyskland, anslår Sønderjysk Landboforening
  • En landmand kan tjene 1-2000 kroner mere pr. hektar på at dyrke majs til Tyskland end ved at sælge afgrøder til foder i Danmark
  • 20 procent af landbrugsarealerne i Region Syddanmark er plantet til med majs.

Kontakt

Thyge NygaardThyge Nygaard
Landbrugspolitisk medarbejder

31 19 32 55
tny@dn.dk