Lokal DN'er står bag biodynamisk forsøgshave i Greve

Gennem de sidste to år har Carsten Oddershede sammen med bestyrelsen i DN Greve arbejdet på at få etableret en biodynamisk forsøgshave i Greve. Nu har han grønt lys til haven og dertil en bevilling fra Greve Kommune på 200.000 kr. til oprettelse af forsøgshaven, der skal dokumentere sundhedsfordelene ved biodynamisk dyrkning.

7. februar 2014

Idémagerne bag haven er Carsten Oddershede, formand i DN Greve og tidligere biodynamisk landmand Tommy Falkeøje. De 1000 m2 have med ca. 50.000 m2 omgivende naturpark skal udelukkende dyrkes og passes af frivillige, som bliver organiseret gennem et plejelaug, oprettet af DN Greve.

Dobbelt så mange grundstoffer i biodynamiske afgrøder

En Biodynamisk have kan ikke ligge hvor som helst. Biodynamisk dyrkning kræver en omkringliggende vegetation, som kan sikre den rette sammensætning af dyreliv, der kan holde afgrøderne insektfrit. Derfor er det vigtigt med det store naturområde op til haven.

- Vores hypotese er, at vi via biodynamisk dyrkning kan opnå ca. 90 grundstoffer i afgrøderne, hvilket er mere end det dobbelt af, hvad konventionelle dyrkningsmetoder kan præsterer. Det har stor betydning for smagsoplevelsen og sundheden af afgrøderne. Derfor vil vi tilknytte forskere til projektet, der kan dokumenterer grundstofsammensætningen i afgrøderne, fortæller Carsten Oddershede, der håber, at der er nogle biologer, der har lyst til at deltage i projektet.

Samarbejde med Greve Kommune og Museum

Da der skulle der findes et egnet område til haven, faldt Carsten Oddershede over et areal ved Greve Museum. Både museet og en § 3 ansvarlig medarbejder i kommunen, Annemette Ravn Poulsen, var med på idéen.

- Vi har fået stor hjælp fra Annemette Ravn Poulsen, som har hjulpet med at skrive indstillingen til det politiske udvalg og også undersøgt, hvilke bindinger der ligger på jorden. Annemette overtalte også landmanden til at lade os råde over de 1000 m2 jord, der ligger op ad museet, fortæller Carsten Oddershede om baggrunden for projektet.

Greve Museum støtter op om projektet, og vil benytte de biodynamiske afgrøder til arrangementer på museet. Museet omhandler perioden op til 1. verdenskrig, og da de biodynamiske dyrkningsmetoder minder om dem fra denne tid, var det oplagt for museet at være en del af projektet.

Kom og vær med

Har du lyst til at være en del af plejelauget, eller er du interesseret i at deltage i forskningen, så kontakt Carsten Oddershede, formand i DN Greve på carsten@faxek.com eller 22 33 66 02.

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Får
NATUR. Der er også planer om fårehold i området, så museet kan anvende ulden til deres arrangementer, fx spinding og vævning med fåreuld.

Kontakt

Carsten Oddershed

Formand i DN Greve
carsten@faxek.com
22 33 66 02