Forskere udpeger indikatorer for naturens tilstand

Vil du være med til at tage pulsen på den danske natur? Forskere fra Københavns og Aarhus Universitet har netop udpeget de arter og levesteder, der de næste seks år – i forbindelse med projekt Biodiversitet Nu – skal indikere, hvordan Danmarks natur har det.

18. marts 2014

Har du set en vibe? En citronsommerfugl eller et markfirben? Så kan du fra den 22. maj registrere det på din smartphone og sammen med Danmarks Naturfredningsforening og en række forskere fra KU og AU være med til at dokumentere, om tilstanden i den danske natur går frem, tilbage eller er stabil. Projektet hedder Biodiversitet Nu, og er det første af sin slags.

- Vi opfordrer alle danskere til at registrere de udvalgte arter og levesteder, de ser, når de løber en tur i skoven, er med familien på stranden eller går tur med hunden. Det foregår helt simpelt ved, at man klikker et par gange på sin smartphone. Det skal være muligt for alle at være med, fortæller projektleder i Danmarks Naturfredningsforening Nora Skjernaa Hansen.

Udvalgte arter

De arter og levesteder, som deltagerne skal kigge efter, er netop blevet udpeget af forskere fra Københavns og Aarhus Universitet. På listen med arter er blandt andre vibe, citronsommerfugl, vandnymfer, markfirben, kantareller og gøgeurter.

- Vi har udvalgt arter, der er let genkendelige, svære at forveksle og ikke mindst rimeligt lette at finde, fortæller Jonas Geldmann, der post.doc på Københavns Universitet og en af de forskere, der er tilknyttet projekt Biodiversitet Nu.

Han forklarer, at de valgte arter har det til fælles, at observerer vi år for år flere af dem, end vi gør i dag, så har naturen fået det bedre, mens færre vil betyder en tilbagegang i naturens tilstand.

- For eksempel kan antallet af vandnymfer helt generelt fortælle os, hvorvidt vores søer og vandløb har det godt, mens vi eksempelvis vil forvente, at tilbagegangen for viben stopper, hvis der kommer mere naturlig vandstand på vores enge og heder.

Kontakt

Projektleder Nora Skjernaa Hansen, Danmarks Naturfredningsforening, tlf. 3119 3260

Post.doc Jonas Geldmann, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, KU, tlf. 2990 5192

Læs mere om Biodiversitet Nu og tilmeld dig

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


INDIKATOR. Citronsommerfuglen er én af de arter, Danmarks Naturfredningsforening beder danskerne kigge efter, når de er ude i naturen.

Projekt Biodiversitet Nu

  • Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond og er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Aarhus Universitet (DCE) og Københavns Universitet (CMEC)
  • Projektet løber fra 2014-20 og skal dokumentere ændringer i naturens tilstand
  • Borgere over hele landet opfordres til at deltage fra maj måned ved at  registrere udvalgte arter og levesteder, som de møder i naturen

Kontakt

Nora Skjernaa Hansen
Skovpolitik, skovsager, Biodiversitet Nu.

nsh@dn.dk
31 19 32 60