Danskerne kan hjælpe uddøende natur

Langt de fleste danske naturtyper er i fare for at forsvinde, viser en ny rapport fra Aarhus Universitet. I dag på den internationale Biodiversitetsdag søsætter DN et omfattende projekt, der skal give bedre grundlag for at vende tilbagegangen i den danske biodiversitet. Alle i Danmark inviteres til at deltage.

22. maj 2014

Kun tre af de 60 danske naturtyper – fx klitter, skove og søer – ser ud til at have en chance for at overleve. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet ’Status over naturen i Danmark’.

I dag den 22. maj er det International Biodiversitetsdag – og selv om Danmark sammen med resten af verden har forpligtet sig til at vende tilbagegangen i biodiversiteten, står det skidt til.

- Rapporten viser, at det ser sort ud for langt størstedelen af vores naturtyper, hvis vi fortsætter med at behandle naturen, som vi gør. Desuden slår rapporten fast, at der er forbløffende meget, vi ikke ved – især om vores beskyttede dyre- og plantearter, siger naturpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening (DN) Nora Skjernaa Hansen.

Et eksempel på manglende viden om arter er den EU-beskyttede grøn frø, som slet ikke overvåges i Danmark.

Næringsstofbelastning, opsplitning og dræning af natur er de væsentligste trusler mod en rig og mangfoldig natur i Danmark, viser rapporten.

Behov for overblik

DN har længe efterlyst en bedre overvågning af naturen, der kan sætte Danmark i stand til at leve op til sit ansvar – og vende tilbagegangen i biodiversiteten. Nu har foreningen selv taget et initiativ. Det sker med projekt Biodiversitet Nu, hvor DN sammen med Aarhus og Københavns Universiteter inviterer alle danskere ud i naturen for at registrere udvalgte arter.

- Med befolkningens hjælp kan vi skabe en helt nødvendig viden, som ikke eksisterer i dag – og dermed blive bedre i stand til at handle. Ambitionen er, at mange tusinde danskere over de næste år griber deres smartphone og tager med ud i naturen for at registrere arter, siger Nora Skjernaa Hansen.

Til projekt Biodiversitet Nu er der udvalgt 30 relativt almindelige dyre- og plantearter, der tilsammen giver et godt billede af Danmarks biodiversitet. Det er disse arter, DN håber, danskerne vil tage med ud at lede efter fra den 10. juni. Bliver der flere af dem, betyder det, at naturen har fået det bedre, mens færre betyder en tilbagegang for naturtilstanden.

Læs mere om Biodiversitet Nu og tilmeld dig

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


INDIKATOR. Citronsommerfuglen er én af de arter, Danmarks Naturfredningsforening beder danskerne gå på jagt efter  i naturen.

Projekt Biodiversitet Nu

  • Projektet er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond og er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Aarhus Universitet (DCE) og Københavns Universitet (CMEC)
  • Projektet løber fra 2014-20 og skal dokumentere ændringer i naturens tilstand
  • Borgere over hele landet opfordres til at gribe deres smartphone – og fra 10. juni registrere udvalgte arter i naturen

Kontakt

Nora Skjernaa Hansen
Skovpolitik, skovsager, Biodiversitet Nu.

nsh@dn.dk
31 19 32 60