Vores kød er for billigt

Danskerne spiser dobbelt så meget kød som japanerne og væsentligt mere end nordmændene. Vores kød er så billigt, at vi har råd til at spise det hver dag. Konsekvensen er blandt andet slid på naturen og et dybt fodaftryk i det globale CO2-regnskab.

4. juni 2014

I den vestlige verden spiser vi for meget kød i forhold til, hvad vores planet kan holde til. Det er hovedpointen i bogen Farmageddon, som netop er udkommet i USA, og som gennemgår fødevareindustriens historie og konsekvenser. Konklusionen er klar; vi skal spise mindre kød, ellers kan vi på ingen måde brødføde den voksende befolkning i fremtiden. Samtidig har produktionen og overforbruget store konsekvenser for dyrevelfærd, folkesundhed og klima.

Danmark er en af de nationer i verden, som spiser mest kød. Hvert år sætter hver dansker i gennemsnit 48 kg kød til livs. Det er dobbelt så meget som i Japan og væsentlig mere end i Norge. Samtidig bruger vi få penge på fødevarer. Sidste år brugte hver dansker i gennemsnit 9,6 procent af deres disponible indkomst på mad, mens sydeuropæerne brugte 12-15 procent.

- Vores mad generelt er faktisk for billig, siger Thyge Nygaard, landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

- Når man køber en bakke kyllingefilet eller koteletter til 30 kroner, er man med til at vedligeholde efterspørgslen på masseproduceret kød. For at kunne sælge kød så billigt går producenterne nemlig på kompromis med dyrevelfærden – der er simpelthen ikke råd til at lade dyrene leve et godt og naturligt liv, siger han.

Omlæg produktionen

Thyge Nygaard mener, at vi bør spise mindre kød. Og når vi gør det, skal det være af bedre kvalitet.

- Vi skal gå over til økologisk fødevareproduktion. Det belaster ikke naturen, og på den måde vil vi få en mindre animalsk produktion af bedre kvalitet. Vi får sundere, giftfri fødevarer, hvor dyrene har haft det langt bedre, og klimaaftrykket bliver markant mindre. Den kødproduktion, vi har i dag, vil alligevel ikke kunne dække efterspørgslen, som stiger og stiger. Vi skal vænne os til at spise mindre kød, og at vi skal betale mere for det, siger han.

Problem løser sig selv

På sigt vil problemet højst sandsynligt løse sig selv. Når verdens befolkning, ifølge FN’s prognoser, vokser fra 7 til 9 milliarder i 2050, vil der simpelthen ikke være råd til at brænde korn af på dyrefoder, og det vil få stor betydning for kødpriserne.

Læs hele artiklen i Avisen Natur og Miljø

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


KØD. Danskerne er en af de nationer i verden, der spiser mest kød. 48 kilo bliver det til om året for gennemsnitsdanskeren

Kontakt

Thyge NygaardThyge Nygaard
Landbrugspolitisk medarbejder

31 19 32 55
tny@dn.dk