Vadehavet og Stevns Klint blandt verdens naturarv

FN-organisationen UNESCO har i denne uge sat Stevns Klint og den danske del af Vadehavet på listen over vigtig verdensarv.

25. juni 2014

Det er fornemt selskab, de to danske naturperler er kommet i, for på UNESCO’s liste over verdensarv findes så markante naturområder som Great Barrier Reef og Grand Canyon.

Stevns Klint er i geologisk sammenhæng meget unik, fordi der midt i klintens limsten findes et tyndt lag mørk ler, som rummer historien om den asteroide, der for 66 millioner år siden ramte jorden og slog halvdelen af alle dyrearter, herunder dinosaurerne, ihjel.

Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandssystem, og dyre- og plantelivet har udviklet sig mangfoldigt. Mere end 10.000 dyre- og plantearter lever her, og millioner af trækfugle benytter Vadehavet som en uundværlig station for mellemlanding og proviantering.

Masser af unik natur

I Danmarks Naturfredningsforening er natur- og plandirektør Michael Leth Jess stolt af, at noget af vores fineste natur på den måde får international anerkendelse. Han minder om, at der er meget natur, som vi tager for givet herhjemme, men som ikke findes tilsvarende andre steder i verden.

- Det er fantastisk, at to danske områder prises for deres høje værdi og optages på så fornem en liste. Men vi skal også huske, at det er fordi, vi har passet på dem. Der er meget anden naturrigdom i Danmark, som i international sammenhæng er helt unik og en del af vores fælles arv, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at beskytte, siger Michael Leth Jess.

Naturens superliga

Med udnævnelsen af Vadehavet rykker den sydvestjyske perle helt op i verdens natur-superliga, lyder det fra miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er en meget stor dag for Vadehavet og for hele Danmark. Det er første gang, at danske naturområder bliver udnævnt til verdensarv. Kvalitetsstemplet som verdensarv kan gøre Vadehavet til en grøn turistmagnet for hele verden, og sammen med Tyskland og Holland kan vi nu markedsføre Vadehavet som en helt unik naturoplevelse verden over, siger miljøminister Kirsten Brosbøl i pressemeddelelsen.

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Vadehavet
VERDENSARV. FN-organisationen UNESCO har udråbt Vadehavet som en del af verdens unikke naturarv.

Kontakt

Michael L. Jess
Direktør, Natur og plan

31 19 32 41
mlj@dn.dk