Genanvendelse: Danmark skal op i gear

De danske kommuner planlægger netop nu, hvordan de kan nå regeringens mål om at genanvende 50 procent af husholdningsaffaldet i 2022. EU-Kommissionen har fulgt op med et forslag om, at tallet skal op på 70 procent i 2030. Dermed skal Danmark op i et helt andet gear, mener Danmarks Naturfredningsforening.

3. juli 2014

Danmark har i årevis satset stort på affaldsforbrænding – senest med vedtagelsen af udbygningen af Amagerforbrændingen, men også andre kommunale forbrændingsanlæg bygges disse år større. Nu foreslår EU Kommissionen, at der skal brændes mindre og genanvendes mere:

- EU’s målsætning om 70 procents genanvendelse er godt nyt for natur og miljø, men det vil klart kræve, at Danmark nu besinder sig på de mange forbrændingsanlæg, og målet på de 70 procent vil for mange kommuner kræve en grundlæggende ændring i måden husholdningsaffaldet skal håndteres. Vi rammes af, at Danmark de sidste 30 år ikke været fremme i skoene, når det gælder om at genanvende produkter – vi har været gode til at brænde affald, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

EU: Slut med at brænde ressourcer

Udspillet fra EU Kommissionen, den såkaldte ”Cirkulære Økonomi Pakke”, er en del af EU’s ressourcestrategi, der forpligter EU og alle medlemslande på at reducere det omfattende forbrug af naturressourcer i Europa. Det forpligter derfor også Danmark på at arbejde med tiltag, som kan reducere ressourceforbruget.

Danmark har gennem årtier effektivt energiudnyttet borgernes affald gennem forbrænding. EU Kommissionen gør det klart, at landene fremover kun må energi-udnytte (dvs. brænde) ”non-recyclable materials”, hvilket Danmarks Naturfredningsforening stærkt kan tilslutte sig:

- Nu skal vi så bare blive enige om definitionen på denne gruppe materialer. Men det er vigtigt, fordi vi bruger verdens ressourcer hurtigere, end de reproduceres, så der skal findes en løsning. Danmark hører til et af verdens mest ressourceforbrugende lande, og vi skal selvfølgelig gøre vores. Og med til det positive, når vi taler en øget grad af genanvendelse, hører – udover gevinsterne for natur og miljø, at der er mange nye job i at genanvende, siger Sine Beuse Fauerby.

EU vil fra lineær økonomi til cirkulær økonomi

Udspillet fra EU om affaldshåndtering er et forsøg på at gå fra lineær økonomi til cirkulær økonomi. Danmarks Naturfredningsforening ser udspillet som en god begyndelse, men efterlyser mere håndfaste retningslinjer og mål.

Blandt andet mener foreningen, at der bør være stærkere retningslinjer for for eksempel producentansvar – som jo kan skabe ansvar i produktionskæden, specielt i designfasen, for at produkter kan repareres, opgraderes og genanvendes.

Danmarks Naturfredningsforening efterlyser også pantløsninger, som understøtter overgangen til producentansvar og serviceydelser / leasing / leje, mens der heller ikke er angivet økonomiske virkemidler, der kan understøtte, at vi genanvender mere og skruer ned for minedriften i verden.

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Kontakt

Sine Beuse Fauerby
Energi- og miljøpolitisk medarbejder

31 19 32 51
sbf@dn.dk

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk