Finanslovforslag 2015: Stadigt færre midler til naturen

Det er sidste udkald, hvis denne regering skal afslutte denne regeringsperiode med mere end blot tomme grønne løfter. Derfor har Danmarks Naturfredningsforening betydelige forventninger til det, der bliver denne SR-regerings sidste finanslovsforslag.

25. august 2014

Når regeringen i morgen fremlægger sit forsag til finanslov 2015, er der store grønne forhåbninger til, at nu skal natur og miljø have et løft.

- Vi må konstatere, at dags dato er der intet konkret sket i naturen, der får tabet af biologisk mangfoldighed til at stoppe. Det er foreløbigt blevet ved grønne løfter. Derfor ser vi frem til regeringens udspil til finanslov. Her må alle de gode sager så komme – akkurat som lovet i regeringsgrundlaget, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Naturen fik ikke et løft, men et slag

Danmarks største grønne organisation forventer blandt andet, at der afsættes midler til at gennemføre de anbefalinger regeringens Natur og Landbrugskommission afleverede for mere end et år siden, ligesom der er et stærkt behov for at kompensere natur og miljø for den række af miljølettelser, landbruget har fået.

- Denne regering har i en række tilfælde har fjernet eller udhulet miljøtiltag, som den tidligere regering indførte. Det gælder blandt andet randzoner, efterafgrøder og vedligeholdelse af vandløb – alt sammen tilbagerulninger, der koster natur og miljø. Det forventer vi, at regeringen nu afsætter midler til at rette op på, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Stadigt færre midler til natur og miljø

Hun er oppe mod en sejlivet myte om, at vi i Danmark bruger rigtig mange penge på natur og miljø. Men sandheden er, at det over de sidste 15 år kun gået en vej for bevillingerne til miljøbeskyttelse – nemlig nedad. Tal fra Danmarks Statistik viser, at hvor vi før brugte knap 1,2 pct er vi nu nede på 0,75 pct. af de samlede offentlige udgifter til natur og miljø, hvilket svarer til knap 8 mia. offentlige kroner. Til sammenligning kostede de italienske IC4 tog oprindeligt ca. fem mia. kr., mens en ny jysk motorvejsstrækning anslås at koste op mod 20 mia.kr.

- Det er jo ikke, fordi udfordringerne for natur og miljø er blevet mindre - tværtimod står vi med et stort efterslæb på en række områder. Vi skal blandt andet have beskyttet vores drikkevand bedre og vi skal have lagt en klar og fast plan for, hvordan vi får vores natur tilbage på fode. Det koster og derfor er det vores klare forventning, at regeringen nu slår til som ægte grønne, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Tag ansvar

Naturen har brug for det. EU har netop fastslået, at Danmarks natur er blandt Europas mest forurenede og hver fjerde undersøgte art i Danmark er således truet i større eller mindre grad.

- En rig natur og et rent miljø er grundlaget for velfærd og vækst og enhver regering har et indlysende ansvar for, at sikre grundlaget velfærd for de næste generationer. Det ansvar har vores generation ikke taget på os og sætter vi ikke nu for alvor fart i arbejdet for naturen, undgår vi ikke at give et fattigere Danmark videre til børn og børnebørn, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


FINANSLOV. Naturen i Danmark er en af de mest trængte i Europa, men regeringen kalder sig samtidig en af de grønneste i Europa. Det forventer Danmarks Naturfredningsforening konkret vil fremgå af den kommende finanslov, hvor der skal findes midler til både en Naturplan Danmark såvel som til en biodiversitetsstrategi.  

Kontakt

Ella Maria Bisschop-LarsenElla Maria Bisschop-Larsen
Præsident i DN

20 40 23 10
emb@dn.dk

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk