27.000 underskrifter afleveret til miljøministeren

Underskrifterne fra Danmarks Naturfredningsforenings kampagne for bedre beskyttelse af grundvandet er nu overrakt til miljøministeren. Tusindvis af bekymrede danskere kræver et udvidet forbud mod sprøjtegifte, hvor der hentes drikkevand op fra undergrunden.

27. august 2014

Miljøminister Kirsten Brosbøl tog fredag imod de mange tusinde underskrifter, som er indsamlet i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings kampagne for bedre beskyttelse af vores grund- og drikkevand.

De 27.000 underskrivere kræver et udvidet forbud mod sprøjtegifte, hvor vi indvinder drikkevand. Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, glæder sig over, at så mange har skrevet under, og hun håber, at de bliver taget alvorligt af politikerne.

- De mange tusinde underskrifter er et meget klart signal til politikerne om, at danskerne vil have, at der bliver passet meget bedre på den dyrebare ressource, som vores grundvand er, siger hun.

Utilstrækkelig beskyttelse

I dag er der en lovpligtig beskyttelseszone på 25 meter omkring drikkevandsboringer, hvor der ikke må sprøjtes og gødes. Men de fleste steder er det langt fra nok, viser beregninger.

I stedet skal det område, der kræver beskyttelse, udregnes fra sted til sted, fordi de geologiske forhold er forskellige, og fordi mængderne af vand, der pumpes op, også har stor betydning.

Det er i dag frivilligt, om kommunerne vil følge anbefalingerne og etablere de boringsnære beskyttelsesområder, såkaldte BNBO’er, men det er nu på tide, at det laves om, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

- Niveauet for beskyttelse af vores fælles drikkevand skal ikke være op til skiftende byrådsflertal ude i kommunerne. Derfor skal beskyttelse med BNBO’er gøres til et lovkrav. Det er også en vigtig forudsætning, at der afsættes penge, så resten af områderne kan beregnes. Begge dele håber vi, at politikerne tager med, når de skal forhandle finanslov, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

På finansloven i 2012 blev der afsat 40 millioner kroner over to år til arbejdet med BNBO’erne. De penge rakte til, at 37 af de 98 danske kommuner har fået undersøgt vandindvindingen fra de almene vandværker, der forsyner mindst ti husstande.

Enighed på Folkemødet

På Folkemødet på Bornholm i år blev Danmarks Naturfredningsforening, DANVA, landbruget og folketingspolitikere enige om, at de større beskyttelseszoner skal indføres.

- Vi skal have udpeget de sprøjtefri zoner omkring vandboringer og fundet ud af, om det er landbrugsstøttemidler eller andre penge, der skal kompensere landmændene for de arealer, hvor de ikke må bruge sprøjtemidler, sagde Lone Loklindt (R), formand for Folketingets Miljøudvalg, dengang.

Læs: Giftfri zoner omkring vandboringer på vej

Mere om drikkevand

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Vandunderskrifter
UNDERSKRIFTER. Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) modtog fredag en tung pakke med 27.000 underskrifter for bedre beskyttelse af vores vigtige drikkevand.

Kontakt

Ella Maria Bisschop-LarsenElla Maria Bisschop-Larsen
Præsident i DN

20 40 23 10
emb@dn.dk

Kontakt

Bente WillumsenBente Villumsen
Miljøpolitisk
medarbejder

40 97 32 43
bv@dn.dk