Danmark sylter verdens natur

Vi har forladt forreste række i arbejdet for at sikre verdens biologiske mangfoldighed. Det mener blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, der er med, når 194 lande i oktober mødes til topmøde i Sydkorea.

17. september 2014

Vi har brug for naturen, og arbejdet for at sikre biodiversiteten er en vigtig opgave for verdens ledere - men alligevel får internationale topmøder om emnet kun ringe opmærksomhed. Det skriver Avisen Natur & Miljø.

Det står ellers rigtig skidt til for den biologiske mangfoldighed, og flere forskere mener, at mennesket med vores intensive udnyttelse af klodens ressourcer har igangsat en sjette masseuddøen.

Danmark mindre engageret

Danmark har tidligere været blandt de drivende politiske kræfter i kampen for at vende tilbagegangen i biodiversiteten, men engagementet svinder, fortæller Ann Berit Frostholm, naturpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun deltager ved topmødet COP 12 på vegne af 92-gruppen, et samarbejde mellem 23 danske udviklings- og miljøorganisationer.

- Vi er med for at signalere over for politikerne, at de grønne organisationer følger området. Danmark underprioriterer biodiversiteten, og det gælder både det internationale samarbejde og indsatsen for at nå de mål, vi tidligere har arbejdet hårdt for at få vedtaget, fortæller hun og henviser til de såkaldte Aichi-mål, der blev vedtaget ved topmødet for fire år siden. Målene fastsætter, hvad de enkelte lande skal gøre for at vende tilbagegangen i biodiversiteten.

Skyldes nedskæringer

Christian Prip er senioranalytiker ved Fridtjof Nansen Instituttet i Oslo. Fra 1993 til 2012 arbejdede han med international miljøpolitik i Miljøministeriet og Naturstyrelsen, blandt andet som ledende forhandler for Danmark ved internationale møder om biodiversitet. Han er enig i, at engagementet er faldet. Det skyldes ifølge ham løbende nedskæringer i Naturstyrelsen.

- I konkurrencen mellem opgaverne taber det internationale desværre ofte. Det nationale arbejde er mere synligt for ministeren og den øverste ledelse i embedsværket, og kritikken er også hårdere, hvis noget halter, siger han.

Danmark er med ved COP 12, men har ikke deltaget i de forberedende møder. Man overlader i højere og højere grad forhandlingerne til EU-koalitionen. Men det er ikke tilstrækkeligt, mener Ann Berit Frostholm:

- Hvis danske interesser og synspunkter skal fremmes, må vi være med, når EU’s holdninger fastlægges. Men Danmark er også nødt til at være til stede ved internationale møder for at påvirke selve forhandlingerne.

Læs hele artiklen i Avisen Natur & Miljø

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Tom stol
TOM. Danmarks stol ved et internationalt møde i juni, der blandt andet handlede om invasive arter og havenes biodiversitet. Norge, Sverige og Finland deltog hver en delegation på seks. Foto: Christian Prip

Fakta

  • I 2010 skrev Danmark sammen med 192 andre lande under på 20 mål, der skal stoppe nedgangen og genoprette biodiversiteten senest i 2020.
  • Den seneste opgørelse, lavet af DN og WWF i oktober sidste år, viser, at Danmark har opfyldt to mål.
  • Danmark mangler blandt andet nationale strategier og handlingsplaner for biologisk mangfoldighed.

Læs mere om biodiversitet

Kontakt

Ann Berit FrostholmAnn Berit Frostholm
Naturpolitisk medarbejder

31 19 32 28 
abf@dn.dk
@ab_frostholm