Øko-kommunen er blevet voksen

I samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening har Lejre Kommune gennem tre år arbejdet på at skabe en økologisk kommune. Nu viser resultaterne sig.

25. november 2014

Flere økologiske måltider, økologi på skoleskemaet, flere økologiske landbrug. Et fødevarefællesskab og borgere, der køber langt mere økologi i de lokale supermarkeder. Det er blot nogle af resultaterne af tre års samarbejde om at gøre Lejre til en økologisk kommune.

Initiativet kom fra Danmarks Naturfredningsforening i 2010. Og i dag – fire år efter – er Den Økologiske Kommune ved at være voksen, siger programleder for Erhverv, Klima og Bæredygtighed i Lejre Kommune Tina Unger:

- Projektet befinder sig ikke længere på et forsøgsstadie, og derfor er det heller ikke et spørgsmål, om det brister eller bærer. Det bærer, slår Tina Unger fast.

DN glæder sig

DN er stolte over det vellykkede forsøg i Lejre, hvor foreningen blandt andet har støttet op om undervisning i natur og miljø på skolerne og været med til at arrangere faglige kurser for landmændene om økologisk produktion.

- Projektet har vist, at satser på en kommunes særlige styrke, kan man komme langt med få midler på kort tid, fortæller landbrugspolitisk seniorrådgiver i DN, Rikke Lundsgaard.

- Lejre en traditionel landbo kommune med et aktivt og stort landbrug, og borgerne er interesseret i miljø og økologi. Desuden sidder Lejre på en stor del af drikkevandet til hovedstadsområdet. Det gør det mere relevant at kigge på de økologiske muligheder for at beskytte drikkevandet, siger Rikke Lundsgaard.

Konkrete resultater

Det økologiske projekt i Lejre Kommune har bestået af ti økologiske delprojekter – og målet har været at undersøge, hvor økologisk man gøre en kommune, hvis man sætter ind på alle niveauer. Det vil sige lige fra borgernes private haver og forbrug til erhvervsliv, landbrug, skoler og dagsinstitutioner.

En evaluering, som DN netop har lavet i samarbejde med andre involverede aktørerne, viser blandt andet, at borgerne i Lejre i dag køber 20 procent flere økologiske varer i COOP’s supermarkeder end ved projektets start i 2011, og alle skolerne i kommunen har fået økologi på skoleskemaet fra sidste år.

11 procent af landbruget i Lejre drives i dag økologisk. Det er procentvis den største andel i Region Sjælland. Og antallet af økologiske landmænd er stigende.

Kommunen selv har siden projektets start i 2011 mere end tredoblet andelen af økologiske fødevarer, der indkøbes og serveres i kommunens egne institutioner.

Lejre – Den Økologiske Kommune var indstillet til Nordisk Råds Miljøpris.

Læs også artikel i Avisen Natur og Miljø

Læs mere om projektet

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


ØKOLOGI I PRIVATE HAVER. I Lejre Kommune er der over 200 medlemmer af Havenetværket Mere liv i haven og 30 økologiske havearrangementer om året.

Fakta: Så langt er Lejre

Offentlig bespisning: I 2011 var 17 % af de madvarer, der blev serveret i kommunens offentlige køkkener økologiske. I dag er det mere end 60 %.

Landbrug: I dag drives 11 % af landbruget i Lejre Kommune økologisk. Andelen er stigende og er procentvis den højeste i Region Sjælland.

Private haver: Der er over 200 medlemmer af Havenetværket Mere liv i haven og 30 økologiske havearrangementer om året.

Privatforbrug: I dag køber borgerne i Lejre 20 % flere økologiske varer i COOPs supermarkeder i Lejre Kommune sammenlignet med projektstart i 2011.

Kirke: For 3. år i træk har 7 kirker i Lejre Kommune afholdt økologisk kirkefestival.

Skoler: Alle skoler har fået skolehaver i form af højbede. Fem ud af otte skoler fik i 2014 det grønne flag, hvilket betyder, at de har integreret økologi i undervisningen.

DN involverer sig:
DN’s engagement har givet viden om, hvordan økologi kan integreres i kommunerne.
DN opfordrer kommuner til at lægge deres jord om til økologi for at sikre drikkevandet og skåne naturen.

Kontakt

Rikke LundsgaardRikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk medarbejder i DN

23 20 30 07
rl@dn.dk