Danmark skal bide sig fast i klima-førsteplads

Ved klimatopmødet COP 20 i Lima i Peru er Danmark endnu engang udråbt som verdens førende, når det det gælder klima og energi. Glædeligt og fortjent, mener Danmarks Naturfredningsforening, som understreger, at anerkendelsen ikke må bruges som sovepude.

8. december 2014

Danmark er fortsat i spidsen, når det kommer til klimapolitik, vedvarende energi, CO2-reduktioner og effektivisering i energisektoren. Det konkluderer rapporten Climate Change Performance Index, som i dag er offentliggjort i forbindelse med klimatopmødet COP 20, som lige nu foregår i Peru. Bag rapporten står miljøorganisationerne Climate Action Network Europe og Germanwatch.

Placeringen glæder præsidenten i Danmarks største grønne organisation, Ella Maria Bisschop-Larsen, som håber, at anerkendelsen vil fastholde politikerne i, at det er vigtigt, Danmark holder fast i ambitionen om at være globalt foregangsland på området. For det betaler sig.

- Verden har mere end nogensinde brug for, at højt udviklede lande som Danmark går foran med bæredygtige energiformer og viser vejen, når udledningen af drivhusgasser skal nedbringes voldsomt i løbet af de kommende årtier. Samtidig er det vigtigt, at vi fremtidssikrer vores egen energiforsyning og gør os uafhængige af fossil energi, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Må ikke blive sovepude

Hun forventer, at kåringen af Danmark nu vil blive brugt af nogle politikere til at hævde, at vi som lille land gør alt for meget for klimaet, og at det koster os arbejdspladser. Men det er et fejlslutning og udtryk for en meget kortsigtet tankegang, mener Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Rapporten og førstepladsen må ikke bruges som undskyldning for at slække på klimaambitionerne. Vi har nu en position med de bedste muligheder for at tænke langsigtet med fokus på bæredygtighed og grønne arbejdspladser. Jeg håber, at politikerne viser det fornødne lederskab i stedet for at lade sig friste af muligheden for kortsigtet økonomisk vækst på miljøets bekostning, siger hun.

Også lokalt engagement

På trods af at være en nationalt funderet miljøorganisation, er Danmarks Naturfredningsforening også engageret i de globale klimaproblemer og arbejdet for at begrænse dem. Udviklingen får nemlig også stor betydning for naturen og miljøet herhjemme.

Derfor arbejder organisationen således målrettet med spørgsmålet både på det nationale niveau, hvor politikerne presses for at igangsætte nødvendige initiativer, og lokalt med organisationens mange klimakommune-aftaler, hvor 77 ud af 98 af landets kommuner frivilligt har forpligtet sig til at reducere udledningen af CO2 fra kommunens egne aktiviteter.

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Vindmøller
ENERGI. Danmark skal glæde sig over og holde fast i sin klimapolitiske førerposition, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Kontakt

Ella Maria Bisschop-LarsenElla Maria Bisschop-Larsen
Præsident i DN

20 40 23 10
emb@dn.dk