MRSA: Det er ikke grisen, men produktionen der er syg

Danmarks Naturfredningsforening sætter de kommende uger fokus på den danske svineproduktion. Det sker med en kampagne på de sociale medier, hvor foreningen sammen med danskerne vil vise, at der er behov for en ny vej frem for et af Danmarks traditionelt store erhverv.

10. december 2014

Den store danske svineproduktion giver massive problemer for natur, miljø og nu også folkesundhed. Derfor sætter Danmarks Naturfredningsforening fokus på landbruget i forsøget på at få skabt en ny og langt mere bæredygtig vej at producere fødevarer på. Det sker i en kampagne på de sociale medier: Det er ikke grisen, men produktionen der er syg.

- Vi ønsker at råbe danskerne op og har valgt at slå ned på det led i produktionskæden, hvor det mest tydeligt ses, at der er noget helt galt. Vi oplever en eksplosiv stigning i antallet af danskere, der er smittet med den multiresistente bakterie MRSA CC398 – også kaldet svinebakterien og den er i vores optik blevet symbolet på, at den danske svineproduktion er røget af sporet. Det ses på naturen, miljøet og gælden og nu også folkesundheden, siger Rikke Lundsgaard, landbrugsfaglig seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

En farlig bakterie

MRSA CC398 er en stafylokokbakterie, som er svær at bekæmpe, fordi den er blevet modstandsdygtig over for en række af de antibiotika, som normalt bruges mod stafylokokinfektioner. Bakterien har på få år spredt sig til en stor del af de danske svinebesætninger på grund af det enorme forbrug af antibiotika i den konventionelle svineproduktion. I alt står svineproduktionen for 78 procent af det samlede forbrug af antibiotika til danske dyr.

Pattegrisene tages fra soen, når de er fire uger gamle. Det sker for at kunne få soen drægtig igen så hurtigt som muligt. Den tidlige fravænning medfører, at smågrisene får maveproblemer og de behandles derfor næsten alle med antibiotika.

Færre svin – mere velfærd for alle

Det er den form for produktion, Danmarks Naturfredningsforening mener, det er nødvendigt at gøre op med. Forskningen viser, at grisene fra minimum 6-7 ugers alderen er bedre rustet til fravænningen, fordi deres immunsystem og mavetarmkanel har nået at udvikle sig til at optage fast foder i stedet for somælk. Rikke Lundsgaard, siger:

- Vi er helt indforstået med, at skal smågrisene have lov at blive længere hos soen, så vil der fremover ikke være muligt at køre så mange svin igennem produktionsapparatet, som tilfældet er i dag. Den gode nyhed er, at det vil have en gavnlig effekt ikke bare på dyrevelfærden, men også afhjælpe de betydelige negative konsekvenser, den nuværende produktionsform har på vores fælles natur og miljø.

Se filmen om MRSA

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


MRSA. Det er ikke grisen, men produktionen der er syg. Se vores film om udfordringerne i den danske svineproduktion.

Kontakt

Rikke LundsgaardRikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk medarbejder i DN

23 20 30 07
rl@dn.dk

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk