Ulven er ikke alene om at tage husdyr. Familiehunden jager med

Det kan godt være, at Lady er den mest nuttede hund derhjemme. Men i naturen skal rålam, fasaner, får og geder også vogte sig for en fritgående Lady. Ulven er nemlig langt fra alene om at tage husdyr. Det viser nye tal fra Naturstyrelsen. 

27. januar 2015

Hunde synes oftere end hidtil antaget at være skurkene, når husdyr er bidt ihjel. Det viser en række DNA analyser, som Naturstyrelsen har taget efter formodede angreb fra ulve. Danmarks Naturfredningsforening foreslår sammen med en række andre organisationer at sætte en oplysningskampagne i gang.

Uden snor jager også hunde

Naturstyrelsen har analyseret 34 prøver fra angreb på husdyr. I 22 tilfælde har ulv været involveret, mens der i 16 tilfælde har været en hund med i spillet. I nogle tilfælde både hund og ulv. Naturpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, DN, Bo Håkansson, kalder det opsigtsvækkende, at der så ofte er tale om angreb fra hunde:

- Problemet kan bunde i, at folk ikke tænker over, at selv om deres hunde er klappedyr hjemme, så går de til makronerne, når de kommer ud. Det er vigtigt, at at vi nu har fået sat på plads, at ulven ikke er den helt store skurk her, siger Bo Håkansson. Han er DNs repræsentant i ”Ulvegruppen” under Vildtforvaltningsrådet. Desuden har Håkansson været foregangsmand i at sikre husdyr mod ulveangreb fra den første ulv krydsede grænsen. Det er sket ved blandt andet at skaffe mobile hegn fra Tyskland.

Tømmer fasanreder

Også Claus Lind Christensen, formand for Jægerforbundet, er overrasket over at se, at hundene er frit på spil i naturen.

- Det viser tallene jo, at de er, og de tømmer nok flere fasanreder og snupper flere rålam, end de gør indhug i husdyr, siger jægerformanden til Landbrugsavisen.
Antallet af hunde, der angriber husdyr, kan sagtens være højere, da der kun laves dna-test ved mistanke om ulv og derfor kun i Jylland. Det anslår Henrik Bertelsen, formand for Familielandbruget Sydvest og næstformand i Vildtforvaltningsrådet. Han frygter, at hunde langt oftere angriber dyr end hidtil antaget.

Hold din hund i snor

- Hvis jeg har fundet en kalv, der er ædt af, har jeg tænkt, at den nok er død af sig selv, og så har ræven været forbi. Vi har jo ikke tænkt hund tidligere, men det gør vi nu, siger Henrik Bertelsen til Landbrugsavisen. De tre organisationer ser gerne en oplysningskampagne rettet mod hundeejere. Kampagnen skal informere om de betydelige skader, læse hunde kan gøre på naturen.
De danske ulve stammer fra Tyskland. Her har man undersøgt over 3.000 efterladenskaber fra ulve. Undersøgelsen viste, at under 1 procent af de tyske ulves fødegrundlag er husdyr. Rådyr udgør over 50 procent ligesom krondyr og vildsvin er vigtige fødekilder for ulven.

Fakta om ulven

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


ULV. Ulven er efter 200 års fravær tilbage i Danmark. Det store rovdyr er sky og holder sig langt væk fra mennesker. Ulven vil tage de svageste dyr i eksempelvis en flok krondyr og bidrager på den vis til at sikre stærke bestande af vildt.

Hvad lever ulve af?

Ulve lever af det, der er nemmest: ådsler, trafikdræbte dyr, krondyr-kalve, rådyr-lam og syge dyr. Ulve kan også tage får, hvis der er ”fri adgang”.

Der er lavet omfattende tyske undersøgelser, der er ret sammenlignelige med danske forhold. Krondyr og rådyr vil i Danmark udgøre størstedelen af kosten. Hegner vi om dyrehold, som man gør i Tyskland, vil andelen af tamdyr i ulvenes kost udgøre under 1 procent.

Tager man udgangspunkt i tyske tal for, hvor mange får der tages, og en tilsvarende hegning, når man frem til en vurdering af, at der med 15 ulve i Danmark vil blive taget mindre end 10 får om året

Kontakt

Bo HåkanssonBo Håkansson
Naturpolitisk medarbejder

22 27 51 57
boh@dn.dk

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk