Økologien buldrer frem – men det økologiske landbrugsareal halser bagefter

Flere og flere køber økologi, men der bliver færre økologiske marker i Danmark, viser ny statistik-samling fra Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse.

5. februar 2015

Danskerne har i den grad taget økologien til sig. Der bliver solgt og eksporteret økologiske varer som aldrig før. Men samtidig er der sket et fald i det økologiske areal.

Det viser en ny statistik-samling fra Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse.

Fra 2012 til 2013 steg eksporten af økologiske varer med 31 procent, men samtidig er det økologiske produktionsareal faldet med 0,7 procent.

Langt fra målsætning

Dermed udgør det økologiske areal i dag 181.717 hektar, eller hvad der svarer til 6,9 procent af det samlede danske landbrugsareal. Det betyder, at der mangler at blive omlagt 120.000 hektar, hvis regeringens målsætning om at fordoble det økologiske areal i 2020 skal nås.

Tallene fremgår af den nye statistikudgivelse ’Sådan ligger landet – tal om landbruget 2014’, der indeholder nøgletal for landbrugets påvirkning af natur og dyrevelfærd.

- De nye tal for landbruget viser, at forbrugerne rigtig gerne vil have mere økologi, men desværre følger omlægningen til økologiske arealer ikke med i samme tempo. Det er ærgerligt, for økologisk landbrug giver fødevarer uden rester af sprøjtegift, og det giver mere biologisk mangfoldighed på markerne til gavn for den danske natur, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

For lidt økologisk kød

Fremgangen i økologi kan blandt andet måles på salget af økologisk kød, som steg med 17 procent fra 2012 til 2013. I samme periode er antallet af økologiske svin – som udgør langt den største del af markedet – kun steget med 3 procent. Med andre ord så er salget af økologisk kød altså steget næsten seks gange mere end antallet af svin.

-Vi ved, at dyr fra økologiske landbrug har haft et meget bedre liv end dyr fra konventionelle landbrug. Samtidig kan vi se, at flere og flere vælger at købe økologisk, og den udvikling skal vi naturligvis understøtte. Det er jo helt tåbeligt, hvis vi skal til at importere kød fra økologiske svin, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Du kan læse den nye udgave af ´Sådan Ligger Landet´ her

 

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


TAL FOR NATUREN. Publikationen sætter tal på landbrugets konsekvenser for natur og miljø, og er et supplement til de mange statistikker og rapporter om landbrugets betydning for samfundsøkonomien.

Hovedtal fra udgivelsen Sådan ligger landet

  • Den danske eksport af økologiske produkter er seksdoblet på elleve år.
  • Danskerne bruger flest penge på økologi pr. indbygger i hele Europa.
  • Antallet af økologiske spisesteder næsten er tidoblet på tre år.
  • Konventionelle svin får op til 20 gange så meget antibiotika som de økologiske grise.

Kontakt

Kasper Pihl Møller
Presserådgiver

26 81 62 28
kpm@dn.dk