Få en vild mår i fryseren

De er bittesmå, vævre og anes som skygger på vejbanen eller i naturen. Men nu skal vi vide mere om lækatte, ildere og brude. Derfor indsamles der trafikdræbte mårdyr og du kan være med.

31. marts 2015

Ser du et lille mårdyr ligge dødt i vejkanten, så tag det med hjem i fryseren og aflever til det nærmeste af Naturstyrelsens kontorer. De trafikdræbte mårdyr skal være med til at give os mere viden om dyrenes sundhedstilstand og udbredelse.

De små mårdyr

Det er Århus Universitet, Aqua Akvarium & Dyrepark og Danmarks Naturfredningsforening, som af Miljøministeriet har fået midler til et projekt om Danmarks mårdyr. Formålet er blandt andet at få indsamlet de mårdyr, som går til på de danske veje.

Indsamlingen af mårdyr omfatter både de små og store mårdyr. De små mårdyr omfatter, brud, lækat, ilder, skovmår og husmår. Til de store mårdyr regnes odder og grævling.

- Vi får ikke indbragt ret mange af de små mårdyr, og vi ved derfor ikke ret meget om dyrenes sundhedstilstand. Vi har også store huller i vores viden om deres udbredelse over landet. Derfor er vi meget interesserede i hjælp til indsamling af særlig de små mårdyr, siger Aksel Bo Madsen, seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Lækatten kaldtes førhen også for hermelin, og er det eneste danske pattedyr, som skifter til hvid vinterpels. Den ses på mange gamle malerier af kongelige, fordi den bruges til kåber.

En mår i posen

- Vi håber, at de mange pendlere, som nærmest dagligt ser trafikdræbte dyr liggende i vejkanten, vil smide et par poser i bilen, så man har mulighed for lige at stoppe og tage dyret med. Man skal selvfølgelig passe godt på sig selv og andre trafikkanter. Sikkerheden går selvsagt forud for indsamlingen, siger Morten Vissing, chefdyrepasser hos Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg.

Ser man et trafikdræbt mårdyr i vejkanten, opfordrer projektgruppen til, at man noterer sig fundstedet og tager dyret med sig hjem i en plastic pose. De små mårdyr kan være i en almindelig plastic indkøbspose.

En mår i fryseren

- Det er vigtigt i forhold til senere undersøgelser af dyrene, at de ikke er rådne. Derfor håber vi, at man vil bruge den nederste skuffe i fryseren til kortvarigt at have dyret liggende, indtil det kan afleveres til os, siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening. Han slutter med:

- Ud fra erfaring vil jeg varmt anbefale lige at advare samleveren om den nederste hylde, så posen ikke forveksles med røde bøffer fra slagteren.

Man kan aflevere dyrene på en lang række af Naturstyrelsens kontorer, fordelt over landet. Det er afgørende, at man lægger en seddel med, som angiver navn, dato og fundsted. 

Her kan du aflevere trafikdræbte mårdyr

 

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus


SKOVMÅR. En lille unge på opdagelse. Skovmåren kendes på det let gullige bryst.

Kontakt

For yderligere oplysninger:

Aksel Bo Madsen, abm@bios.au.dk tlf. 21663170, Århus Universitet, Institut for Bioscience

Morten Vissing, mv@visitaqua.dk, tlf. 20 90 46 22, Aqua Akvarium og Dyrepark, Silkeborg

Bo Håkansson, boh@dn.dk tlf. 22 27 51 57, Danmarks Naturfredningsforening

Kontakt

Bo HåkanssonBo Håkansson
Naturpolitisk medarbejder

22 27 51 57
boh@dn.dk

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk