Nu starter Danmarkshistoriens største naturtjek

Næste gang du skal i skoven, så har du ikke bare mulighed for at få en gang frisk luft og en god oplevelse. Du har også mulighed for at hjælpe forskerne med at finde ud af, hvordan det går med den danske natur.

26. april 2015

I dag starter Det Store NaturTjek – bag titlen står et forskningsprojekt, Biodiversitet Nu, der har til formål at få danskerne til at hjælpe med at kortlægge den danske natur.

Det er Danmarks Naturfredningsforening og forskere fra Aarhus og Københavns Universiteter, der står bag det nye projekt.

- Vi har i dag et hul i vores viden om, hvordan naturens mangfoldighed – det man også kalder biodiversiteten – udvikler sig. Vi kan sige med sikkerhed, at rigtig mange arter af både dyr og planter i den danske natur er truede eller tæt på at uddø. Vi ved meget om enkelte arter, men vi mangler det lokale overblik, som vil være enormt vigtigt i forhold til at vide, hvordan vi fremover skal passe på naturen. Derfor har vi startet Det Store NaturTjek, fortæller Michael Leth Jess, Direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Fang et dyr på mobilen

Det nye forskningsprojekt skal over seks år kortlægge tilstanden i den danske natur. Helt almindelige danskere skal hjælpe med at registrere de dyr, planter og levesteder i naturen, som forskerne har udpeget som indikatorer for naturens tilstand.

De data, som bliver indsamlet, kan forskerne bruge til at skabe et overblik over naturens tilstand overalt i Danmark. Og dét kan kommunerne bruge, når de skal leve op til de krav om biodiversitet, som Danmark har forpligtet sig til over for FN.

Det er let at registrere med den nye NaturTjek-app, og alle kan være med. Man bruger sin mobiltelefon til at registrere, hvis man ser en af de udvalgte arter – for eksempel hare, citronsommerfugl eller kantareller. Det kan også være et levested som store sten eller et dødt træ.

- Vi er afhængige af, at danskerne har lyst til at gå på skattejagt i naturen og hjælpe os med at lede efter de arter af dyr og planter, som forskerne har udvalgt til indikatorer for naturens tilstand. Derfor har vi forsøgt at gøre det let at registrere på sin mobiltelefon, og vi håber, at rigtig mange vil deltage i projektet, siger Michael Leth Jess.

Konkurrencer i naturen

For at projektet skal lykkes, er der brug for 150.000 registreringer om året.

Når man har lavet en registrering på sin telefon, bliver den tilgængelig på et kort. Man kan også dele sin registrering på Instagram og Facebook. Og hver måned trækkes der lod om præmier blandt deltagerne.

- Formålet med projektet er at finde ud af, hvordan vi vender tilbagegangen i den danske natur. Det er selvfølgelig smukt og godt med en mangfoldig natur, men det er faktisk også meget vigtigt. Mange arter er gensidigt afhængige af hinanden. For eksempel er 3 ud af 29 danske arter af humlebier uddøde, og ni er truede. Humlebierne er vigtige for bestøvningen af planter, som er vigtige levesteder og næring for andre dyr. På den måde hænger det hele sammen, og derfor er det altså vigtigt, at vi bevarer en rig natur og en høj biodiversitet, siger Michael Leth Jess.

Læringsværktøj

Den nye app er nu tilgængelig på både Google Play og Apple Itunes. Ud over at kunne registrere, så er appen også et mini-læringsværktøj, der giver ny viden om de udvalgte arter og levesteder samt biodiversitet generelt.

På hjemmesiden biodiversitet.nu kan du blive klogere på projektet og læse om alle de arter og leversteder, du kan gå på jagt efter i naturen.

Besøg biodiversitet.nu

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Den nye app NaturTjek
BIODIVERSITET. Nu starter arbejdet med at kortlægge tilstanden i den danske natur med app'en NaturTjek. 

Sådan gør du

Download NaturTjek på din telefon og opret en personlig profil.

Hent Naturtjek i ITUNES eller GOOGLE PLAY

Smut ud i naturen med din smartphone i baglommen og se, om du kan være med til at plotte dyr, planter og levesteder ind på landkortet. Når du har spottet en af de 42 plante- eller dyrearter som efterspørges, markerer du den i app’en og via din GPS registreres det, hvor og hvornår du har spottet den.

Fortvivl ikke, hvis din telefon ikke har dækning eller har 3G, for NaturTjek gemmer din indtastning og registrerer det, når du igen forbindes til nettet.

Næste gang du er ude i naturen, kan du f.eks. besøge det samme sted og se, om du kan finde den samme art igen. På samme måde kan andre ’NaturTjekkere’ også få gavn af din registrering, da det hjælper dem til at finde frem til arterne en anden gang.

Har du ikke en smartphone, så fortvivl ikke – du kan sagtens oprette en profil her på siden og blot indtaste dine observationer, når du kommer hjem fra din udflugt.

Kontakt

Michael L. Jess
Direktør, Natur og plan

31 19 32 41
mlj@dn.dk

Kontakt

Kasper Pihl Møller
Presserådgiver

26 81 62 28
kpm@dn.dk