Nyheder december 2014

Indfør sprøjtefrie områder og forbyd sprøjtning før høst

22. december 2014
Indfør områder, hvor der slet ikke må bruges sprøjtegift og forbyd brugen af Round Up før høst. Danmarks Naturfredningsforening opfordrer nu politikerne til at beskytte drikkevand og natur bedre efter nye tal viser, at landbrugets massive forbrug af sprøjtegifte kun falder minimalt. Det sker på trods af en mere end 20 år gammel plan om at halvere erhvervets forbrug.

Griseglad økolog arver tv-grisen Otto

18. december 2014
I løbet af blot tre uger blev Otto hele Danmarks kendisgris. Det vietnamesiske hængebugsvin var centrum i tv-programmet ”Dræb din livret” på DR3, hvor tv-seerne til slut stemte imod, at Otto skulle ende som en flæskesteg. Nu lever han i sus og dus på økologiske jorder i Ærø hos kunstner og økolog Niels Peter Nielsen.

EU udskyder grønne initiativer

17. december 2014
Danmark taber sammen med resten af verden på, at EU Kommissionen dropper eller udskyder en række miljøforbedrende tiltag. Særligt ærgerligt er det, at arbejdet med den såkaldte cirkulær økonomi udskydes, mener Danmarks Naturfredningsforening. En cirkulær økonomi kan være med til at spare på klodens ressourcer og sikre natur og miljø.

MRSA-film set mere end 400.000 gange

17. december 2014
For en uge siden præsenterede Danmarks Naturfredningsforening den lille tegnefilm om grisen Skipper for at sætte fokus på problemet med antibiotikaresistente bakterier i svineproduktionen og for at vise, at der behov for en ny vej frem. Nu er filmen blevet set af flere hundrede tusinde danskere.

Julens genbrugsgaver handler om fællesskab

17. december 2014
Flottere julegaver for færre penge. Det er en af årsagerne til, at danskerne køber flere brugte julegaver i år. Men genbrug handler langt fra kun om at overholde julegavebudgettet. Det handler også om fællesskab.

Naturplaner: Nye indsatser afgørende for at sikre Danmarks natur

16. december 2014
De nye planer for Danmarks natur er gode rammer og kan, hvis kommunerne vil og lodsejerne er med, bidrage til at vende tilbagegangen i naturen. Det mener Danmarks Naturfredningsforening, der peger på, at indsatserne er helt nødvendige i Danmark, der fortsat taber naturværdier

Vandplaner: Gode takter trods store udskydelser

16. december 2014
Danmarks nye planer for, hvordan vi opnår et sundere vandmiljø, viser gode takter, men udskyder også rigtigt mange indsatser. Det mener Danmarks Naturfredningsforening, der efterlyser en reel indsats for at beskytte grundvandet og en større indsats for at beskytte fjorde, søer og åer. Blandt andet er den mængde af kvælstof, der skal reduceres sat til 1600 tons ud af et reelt behov på mindst 7800 tons.

Svinebakterien skal kulegraves

12. december 2014
Siden 2008 har Fødevarestyrelsen gennemført en række indsatser for at begrænse udbredelsen af resistente bakterier fra landbruget, herunder den multiresistente svinebakterie MRSA. Indsatserne har være uden effekt, og det undrer Rigsrevisionen, der sætter en større kulegravning i gang.

MRSA: Det er ikke grisen, men produktionen der er syg

10. december 2014
Danmarks Naturfredningsforening sætter de kommende uger fokus på den danske svineproduktion. Det sker med en kampagne på de sociale medier, hvor foreningen sammen med danskerne vil vise, at der er behov for en ny vej frem for et af Danmarks traditionelt store erhverv.

Tips til dit juletræ

9. december 2014
Hvert år i december modtager Danmarks Naturfredningsforening en masse henvendelser om juletræer. Hvilken sort skal vi vælge, hvis vi gerne vil være god ved naturen, og hvordan skal træet passes, så det står smukt og med alle nåle i behold frem til den 24. december?

Usikker deponering af atomaffald

9. december 2014
En ny miljøvurdering af placeringen af atomaffald i Danmark rejser flere spørgsmål, end den besvarer. Det konkluderer Danmarks Naturfredningsforening i et høringssvar. Foreningen påpeger, at rapporten mangler at belyse andre alternativer til deponering end et slutdepot. Med den nuværende miljøvurdering kan man ikke vurdere eventuelle indvirkninger på natur, miljø eller mennesker.

Danmark skal bide sig fast i klima-førsteplads

8. december 2014
Ved klimatopmødet COP 20 i Lima i Peru er Danmark endnu engang udråbt som verdens førende, når det det gælder klima og energi. Glædeligt og fortjent, mener Danmarks Naturfredningsforening, som understreger, at anerkendelsen ikke må bruges som sovepude.

Nye krav til bæredygtig biomasse er godt begyndt

4. december 2014
Et godt skridt i den rigtige retning, men der er plads til forbedringer, siger blandt andre Danmarks Naturfredningsforening om de nye krav, energibranchen er blevet enige om for at sikre bæredygtig biomasse.

Burfisk skal væk fra Endelave

3. december 2014
Natur- og Miljøklagenævnet underkender Miljøstyrelsens tilladelse til et forurenende stor-havbrug ved øen Endelave ud for Horsens Fjord. En principiel afgørelse og stor sejr for kvaliteten i myndighedernes afgørelser fremover, mener Danmarks Naturfredningsforening, som forventer, at den får betydningen i mange lignende sager.

Sjælden sø får en ny chance

1. december 2014
En sand naturperle er blevet skånet for yderligere forurening. Danmarks Naturfredningsforening i Aabenraa i Sønderjylland har fået medhold fra Natur- og Miljøklagenævnet og sikret en tidligere lobeliesø en lysere fremtid.

Kampen om et vandhul

1. december 2014
Hvad betyder et enkelt vandhul dog? Meget er svaret fra Natur og Miljøklagenævnet, der har givet Danmarks Naturfredningsforening ret i, at beskyttet natur ikke bare kan fjernes. Sagen viser, at det i Danmark er meget svært at sikre den beskyttede natur, hvis ikke grønne organisationer som DN passer på.

Tilmeld nyhedsbrev

Få DN's ugentlige nyhedsbrev med nyheder om natur og miljø.

Hvilke nyhedsbreve vil du gerne modtage?