Politisk blæst om de danske kyster

Der er lagt op til politisk storm efter miljøminister Kirsten Brosbøl mandag underskrev Danmarks Naturfredningsforenings kampagne for at bevare de frie ubebyggede kyster. Dermed lægger Socialdemokratiet skarpt afstand til blandt andre Venstres forslag om at give los for byggeri på stranden. Ved et arrangement på stranden i Blokhus i Nordjylland, lovede ministeren at stå værn om kysterne også efter et valg. 

2. juni 2015

De frie danske kyster er under pres. Den nuværende opposition ønsker at lempe naturbeskyttelsen og give mulighed for at bygge indenfor strandbeskyttelseslinjen, der i dag er på 300 meter. Det har fået Danmarks største grønne organisationer til at iværksætte en af de største kampagner i foreningens historie: Målet er at bevare de frie danske kyster.

Kysterne er en folkesag

- Vi ved, at befolkningen bakker op. Vi er glade for at se, at politikerne kommer med. Vi er sikre på, at åbnes der op for byggeri, så er det alene en vindersag for de få, men det er en tabersag for nationen. Jeg opfordrer alle til at følge miljøministerens gode politiske løfte og skrive under på, at vi skal værne om de frie danske kyster, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Og kysten viste sig fra sin stærke side, da miljøminister Kirsten Brosbøl satte sin signatur på at stå politisk værn om den vilde ubebyggede kystnatur. Vesterhavsvinden lagde marehalmen flad i klitterne, da ministeren uhindret kunne gå på den brede hvide strand.

Kystnatur giver livskvalitet

- Man skal ikke ret langt syd for den danske grænse for at se, hvad det betyder, hvis man tillader byggeri helt ned på stranden. Jeg ved, at de åbne kyster er noget, danskerne sætter stor pris på, og jeg er sikker på, at det også er en væsentlig grund til, at mange turister har lyst til at besøge os. Det er både noget der giver os livskvalitet – og som skaber arbejdspladser i Danmark, sagde Kirsten Brosbøl. Bag løftet om at værne kysterne mod yderligere byggeri står et samlet Socialdemokrati, garanterer ministeren.

Miljøministeren vil dog ikke opgive den ordning, den nuværende regering sammen med flere andre partier har indført. Ordningen indebærer, at der op til ti steder i landet kan bygges ved kysten.

Også Danmarks Naturfredningsforenings vicepræsident var på stranden. Thorkild Kjeldsen satte ord på, hvad den vilde kystnatur kan:
- Det at kunne gå til stranden og blive blæst igennem, er mentalt en stor oplevelse. At opleve en solnedgang, at få sand i øjnene, at mærke havet – det er en helt særlig følelse at opleve den vidtstrakte ubebyggede kystnatur. Den har ikke sin mage!

Skriv under på www.300meter.dk

Underskrifterne vil blive afleveret til politikerne på Christiansborg.

 

Deltag i debatten

 

 

comments powered by Disqus

Kystkampagne: Skriv under på 300meter.dk
SIGNATØR. Thorkild Kjeldsen ser fornøjet til, mens miljøminister Kirsten Brosbøl underskriver DN's store kampagne. Også Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet skrev under..

Kystkampagne: Skriv under på 300meter.dk
NATURBESKYTTELSE. De frie danske kyster er under pres. Danmarks Naturfredningsforening starter underskriftsindsamling.

Generationer har stået værn om danskerne fælles naturarv: Kysterne

 I 1937 vedtog folketinget den første naturbeskyttelseslov, der sikrer en 100 meter beskyttelseslinje ved kysten.

Formålet var, at sikre kysterne mod byggeri og at sikre alle borgere adgang til stranden. Eller som statsminister Thorvald Stauning udtrykte det i sin afslutningstale:

 ”Vi befinder os i en af de sidste timer med hensyn til denne sag, hvis man vil redde værdier, som er i fare. Naturens redning for folket er ensbetydende med adgang til skønheds og sundhedskilder, og den Rigsdag som nu eventuelt redder disse store naturværdier fra undergang, vil samtidigt gøre sig fortjent af alle grundejere ved samtidigt at forhindre udsalg af tåbeligt snæversyn til skade for efterkommerne”.

I 1992 blev strandbeskyttelsen udvidet fra 100 meter til 300 meter.

Kontakt

Ella Maria Bisschop-LarsenElla Maria Bisschop-Larsen
Præsident i DN

20 40 23 10
emb@dn.dk

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk