Myter og legender i Rude Skov

Søndag d. 18. januar kl. 11.00

Vil du høre alle de spændende historier om røvere og spøgelser i Rude Skov, så fortæller fire Rudersdal borgere fra Danmarks Naturfredningsforening på denne tur en samling af skoves myter og legender. Der er historien om svinetyveriet, den sorte tjeners grav eller postrøveriet i 1845. Der er fortællingen om pigen, der forsvandt i mosen og historien om det hvide og det sorte spøgelse.

Mødested: Dumpedalshus, Birkerød Kongevej 8

Tilmelding ikke nødvendig. Børn der kan gå ca. 4 kilometer er velkomne.


TURREFERAT
Nye og gamle røverhistorier fra Rude Skov

Nu og da sker der i dagens Danmark posttransportrøverier. Man vil nok mene det er et nyere fænomen, men det viser sig at traditionen går længere tilbage. Mere om det senere.

Søndag d. 18. januar mødtes 70 personer ved Skovrød hus, klædt i praktisk og varmt tøj. Vejret var perfekt, klart og koldt. Blandt de fremmødte var flere børn, der ligesom de voksne, med forventning, så frem til at høre om sagn, legender og sande historier fra Rude skov. DN Rudersdal havde arrangeret turen, og fire meget kompetente turledere havde fundet historier frem, hvis sandhedsværdi man kunne tro på eller lade være. Historierne blev fortalt på de steder rundt omkring i Rude skov, hvor de angiveligt skulle have fundet sted. På den måde fik de mange deltagere således frisk luft, en god travetur og nogle gode historier.

F.eks. var der historien om bonden, der havde været på Nobis mølle for at få malet korn. Ventetiden havde han slået ihjel sammen med mølleren og en dram eller flere. På vej hjem gennem skoven skyndte han sig, for hjemme ventede aftensmaden. I skyndingen overså han desværre den bom, som spærrede adgangen til Hørsholm Kongevej, med det resultat, at bonden, sammen med sække af nymalet mel, blev kastet af vognen, og på tragisk vis, som også mange gange senere, omkom på grund af en kombination af høj fart og alkohol. Således, fandt rejsende dagen efter bondens afsjælede, melhvide legeme. Og det er ganske vist, at hvis du i dag, på en sen vandring efter mørkets frembrud, således møder en melhvid skikkelse i Rude skov, ved du nu, at det blot er den uheldige bondes hvileløse sjæl der vandrer rundt i skoven. Men vær ikke bange, han er helt fredelig.

Dette var blot en af mange spændende historier, som Rude skov er så rig på, som de fremmødte børn og voksne fik fortalt. Der var også historien om ”Den druknede hest”, fra 2001, som sank så dybt i et bundløst mosehul, at den til sidst landede i Fandens hule, selv om nogle senere påstod, at have set hesten i Tyskland.

Men sandt nok er det i hver til fælde, at der på Hørsholm Kongevej natten mellem d. 9. og 10. januar 1845 fandt et postvognsrøveri sted. To mænd havde skaffet sig nøgler til postdiligencens værdiboks, og på vej ad Hørsholm Kongevej, lykkedes det røverne at hoppe bag på vognen, åbne boksen og tømme den for værdier, som de senere gravede ned. Men, som det så ofte sker, lykkedes det også den gang for ordensmagten, at få fat i krebsen på gerningsmændene, som for deres udåd blev idømt strenge straffe på vand og brød.

Tekst: Thomas Mogensen - foto: Leif Bolding

 

 

Bliv frivillig aktiv

Kontakt din lokale DN afdeling for at høre mere om vores aktiviteter.

Vi vil rigtig gerne være flere i afdelingen, og der er masser af spændende ting at tage fat på.

Find din afdeling her

Bliv medlem

Støt DN's arbejde – for dyrenes, naturens og ikke mindst din egen skyld.
Bliv medlem her