HØST. Høsten er i gang, men dele af afgrøderne er for få uger siden sprøjtet med sprøjtegifte. Det synes danskerne er en rigtig dårlig idé og de siger i en Gallup undersøgelse, at det skal gøre forbudt.

Ny Gallup: Danskerne vil have forbud mod sprøjtegift før høst

Ærter, korn og raps skal være uden rester af sprøjtegifte. Det mener et flertal af danskerne, der ifølge en ny undersøgelse ønsker et forbud mod at kunne bruge sprøjtegifte på afgrøderne lige før høst. Også Danmarks Naturfredningsforening ønsker et forbud.

30. juli 2016

Høsten er i fuld gang, men på flere afgrøder er der brugt sprøjtegifte mindre end to uger før høsten. Det er danskerne ikke glade for. I en ny meningsmåling foretaget af TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforening – svarer 74 procent af de adspurgte, at de er enige eller overvejende enige i, at der skal indføres forbud mod at sprøjte korn og andre afgrøder med sprøjtegiften glyphosat ti dage inden høst.

Dermed er et stort flertal af danskerne enige med naturfredningsforeningen, der gennem en årrække har arbejdet for at få den såkaldte nedvisning af korn gjort forbudt. Flere landmænd sprøjter Roundup på korn indtil ti dage før høsten blandt andet for at tvangsmodne produktet og gøre høsten mere ensartet. Præsident i Danmarks Naturfredningsforening og ekspert i sprøjtegifte, Ella Maria Bisschop-Larsen kalder metoden for uetisk og forstår godt, at så mange vil have gjort det forbudt.

- Det er en uskik, at landbruget må gøre det og er uacceptabelt, at regeringen ikke gør mere for at beskytte borgerne mod sprøjtegiften, som vi formentlig får ind via vores madvarer, siger Bisschop-Larsen. 

Glyphosat fundet i mennesker

Det samme mener professor Lisbeth E. Knudsen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Hun har i en ny dansk undersøgelse påvist rester af Roundup, hvori glyphosat er et aktivmiddel, i samtlige undersøgte børn og voksnes urin. Toksikologen har tidligere overfor Ritzau vurderet, at kilden sandsynligvis var kornprodukter, sprøjtet før høst.
- Når stoffet kan spores i urinen, så skal det jo komme et sted fra, og nedvisning er et rigtigt godt bud. Derfor bør det forbydes at nedvisne korn, ærter og raps før høst. Det er en grotesk udvikling, at vi bare skal acceptere rester af sprøjtegifte i vores fødevarer – også under de nuværende grænseværdier, blot fordi det gør det lidt lettere for landmanden, siger Ella Maria Bisschop-Larsen. Verdenssundhedsorganisationen WHO har vurderet, at glyphosat formentligt er kræftfremkaldende.

Bredt udsnit ønsker forbud

Ifølge Gallup undersøgelsen er det et bredt udsnit af befolkningen, der ønsker et forbud. Således svarer 68 procent af blå bloks vælgere, at de er enige eller overvejende enige i, at indføre et sprøjteforbud. Det samme svarer 83 procent af rød bloks vælgere.

Usikkerheden omkring glyphosat har fået andre lande til at reagere. Mens nedvisning sker på 21 procent af markerne i Danmark, er det forbudt i Østrig. Nedvisning anses ikke for godt landmandskab i Sverige og Tyskland, hvorfor det ikke sker. I Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Portugal, Slovakiet, Schweiz og Tyrkiet er glyphosat ikke tilladt eller registreret til nedvisning.

 

Bredt udsnit ønsker forbud

Ifølge Gallup undersøgelsen er det et bredt udsnit af befolkningen, der ønsker et forbud. Således svarer 68 procent af blå bloks vælgere, at de er enige eller overvejende enige i, at indføre et sprøjteforbud. Det samme svarer 83 procent af rød bloks vælgere.

Usikkerheden omkring glyphosat har fået andre lande til at reagere. Mens nedvisning sker på 21 procent af markerne i Danmark, er det forbudt i Østrig. Nedvisning anses ikke for godt landmandskab i Sverige og Tyskland, så derfor sker det ikke. I Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Portugal, Slovakiet, Schweiz og Tyrkiet er glyphosat ikke tilladt eller registreret til nedvisning.

FAKTA: Sprøjtegiften glyphosat er bedst kendt fra produktet Roundup. Roundup er verdens mest benyttede sprøjtegift og i Danmark bruges Roundup blandt andet til nedvisning af afgrøder. Det sker selvom Verdenssundhedsorganisationen WHO har vurderet, at glyphosat formentligt er kræftfremkaldende. Derfor er stoffet nu også opført på Arbejdstilsynets kræftliste.

FAKTA: 21 procent af markerne blev, ifølge Bekæmpelsesmiddelstatistikken for 2014, nedvisnet, hvilket svarer til 464.000 hektar. Men de nedvisnede afgrøder må, ifølge en tro og love-erklæring, som landmændene har udfyldt, ikke benyttes til menneskeføde. Derfor skal de nedvisnede afgrøder bruges til dyrefoder eller videreforarbejdning, for eksempel som maltbyg.

 

 

Kontakt

Ella Maria Bisschop-LarsenElla Maria Bisschop-Larsen
Præsident i DN

20 40 23 10
emb@dn.dk

Kontakt

Tine GjerløvTine Gjerløv
Presserådgiver

22 85 22 08
tgj@dn.dk

Nyhedsbrev

Få nyt om natur og miljø og tips til en grøn hverdag.

Hvilke nyhedsbreve vil du gerne modtage?